banner-image

Kraj Niša raste džinovska paprika

Kafedžija iz sela Prosek kraj Niša Ivan Petrović (58) proizveo je u svom plasteniku od tridesetak kvadrata papriku čija stabla dostižu visinu 2,7 metara. 

Ova paprika ne samo da je dostigla džinovske razmere, već je i odlično rodila, tako da su Ivan, njegova supruga i sin čitavog leta brali njen rod, a sada uveliko pripremaju zimnicu. 

Ivan Petrović je kazao da je i sam iznenađen veličinom stabala i rodom paprike koju uzgaja, jer u plasteniku povrtara iz sela Pejkovca od kojeg je rasad kupio, ista ta paprika ne premašuje pola metra. 

Prema njegovim rečima, paprika sorte „strižanka“, „kameleon“ i „krasanka“ u planinskom Proseku daleko nadmašuje sve druge paprike proizvedene u ovom delu zemlje. 

On je izrazio i uverenje da je uzgojio papriku za Ginisa zahvaljujući odlično nađubrenom zemljištu, redovnom navodnjavanju, kao i letu sa mnogo sunčanih dana. 

„Plastenik sam podigao ovog proleća u brdu iznad kuće, na zemljištu u kome je više kamena nego plodne zemlje. Da bih dobro bilo kakav rod dobro sam ga nađubrio stajskim đubrivom. To je i te kako pogodovalo paradajzu, ali pre svega paprici“, naveo je Ivan Petrović. 

Prema njegovim rečima, povrće u plasteniku ovog leta nije tretirao ni jednim hemijskim preparatom. 

„Plastenik sam podigao upravo iz tog razloga, da bih porodici obezbedio zdravu hranu. Povrtari previše prskaju raznim hemikalijama povrće koje kupujemo na pijacama“, rekao je on. 

Kako je dodao, i naredne godine će saditi povrće u plasteniku, kako zbog proizvodnje zdrave hrane, tako i zbog toga što mu svakodnevni povrtarski poslovi predstavljaju svojevrsnu terapiju koju su mu lekari prepisali nakon teške operacije glave.

(RTS)