banner-image

Mali paori da ne plaćaju PIO

Narodni poslanik Laslo Varga podneo je Skupštini Srbije svoj predlog dopune zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog izmena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kojem je tražio olakšice za male poljoprivredne proizvođače.

On je u pisanoj izjavi ocenio da je važeći sistem doprinosa za obavezno socijalno osiguranje nepravedan u delu koji reguliše obaveze osiguranika poljoprivrednika, jer ne uzima u obzir površinu zemljišta koju osiguranik obrađuje.

Varga, koji je poslanik Saveza vojvođanskih Mađara i jedan od osnivača Mađarskog pokreta, istakao je da se ministarstvo opredelilo za rešenje prema kojem bi se obaveze poljoprivrednika po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje uskladile sa površinom zemljišta koju osiguranik obrađuje, a da je takvo rešenje predstavljeno javnosti posle sednice Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije održane 18. i 19. septembra ove godine u Bačkoj Topoli.

Varga je podsetio da je od sednice resornog skupštinskog odbora proteklo više od mesec dana, a da se neophodne izmene i dopune zakona nisu našle u skupštinskoj proceduri.

On je objasnio da njegov predlog predviđa povećanje najmanja površine poljoprivrednog zemljišta na tri hektara, iznad koje bi poljoprivrednici bili obuhvaćeni obaveznim penzijskim i invalidskim osiguranjem.

“Poljoprivrednici koji gazduju na manjim površinama od tri hektara ne bi bili u obavezi da plaćaju doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, budući da prihodi koji se ostvaruju na manjim površinama, nisu dovoljni da za izmirivanje ovih obaveza”, naveo je Laslo Varga.

On je dodao da je predložio i smanjenje i stepenast način utvrđivanja osnovice doprinosa za obavezno penzijsko i invalidskom osiguranje poljoprivrednika, čija su gazdinstva po površini poljoprivrednog zemljišta veća od tri, a manja od 7 hektara.

“Poljoprivrednici sa gazdinstvima od tri do pet hektara plaćali bi 30 odsto, a poljoprivrednici sa pet do sedam hektara 60 odsto sadašnjeg iznosa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Poljoprivrednicima čija su gazdinstva veća od sedam hektara ne bi se menjao iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje”, objasnio je Varga.

(Autonomija)