banner-image

Nepropisno odlaganje animalnog otpada može nam se obiti o glavu

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodan Puzović izjavio je da je u Srbiji prisutan veliki problem animalnog otpada i da se nekontrolisano odlaže oko 150.000 tona.

On je na radionici koju je organizovao Arhus centar Novi Sad ukazao na to da su i kližista u Srbiji izazvana delovanjem čoveka a problem će tek biti usložnjen ako se ozakoni divlja gradnja, kako se najavljuje.

-Ako se legalizuju bespravno sagrađeni objekti u Srbiji, biće povećan i rizik od elementarnih nepogoda s obzirom na to da je divlja gradnja i neadekvatno odlaganje otpada iz domaćinstava umnogome doprinela problemima s poplavama i klizištima koje smo imali lane i prethodnih godina – kazao je Puzović na radionici koju je „Arhus centar“ organizovao za članice Mreže za smanjenja rizika od prirodnih nepogoda ocenivši da bi se ozakonjenjem nelegalne gradnje poslala poruka da nepoštovanje propisa u Srbiji nije sankcionisano i da se izjednačavaju građani koji su do sada poštovali zakone sa onima koji su nelegalno gradili.

-Postoji polemika oko uzroka klimatskih pojava, ali kako god, odgovorni smo  za životnu sredinu i možemo da utičemo na smanjenje rizika od nepogoda. Dešavaju nam se poplave, suše, požari, imamo najzagađenije vodotoke u Evropi… Prisutan je i veliki problem upravljanja animalnim otpadom, pa se tako oko 150.000 tona životinjskog otpada nekontrolisano odlaže. Recimo, Novi Sad je potencijalno područje katastrofe jer je na njegovoj teritoriji pet tona nepravilno uskladištenog medicinskog otpada i time se niko ne bavi – naglasio je Puzović i ocenio da rešenje postoji, a ono se ogleda u poštovanju propisa. – U Srbiji se mora poštovati prostorno-planska dokumentacija. Kada bi se prepoznali i nagradili oni koji je poštuju, a kažnjavali oni koji to ne čine, umnogome bi se problem rešio.

Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo I zaštitu životne sredine naglasio je da su klizišta u Srbiji izazvana delovanjem čoveka I neplanskom gradnjom. Da su se poštovali prostorni planovi i da se vodi računa o odlaganju otpada, ne bi dolazilo do takvih katastrofa i posledica, poručio je on.

-Tek će da bude problema ako se legalizuju bespravno izgrađeni objekti – upozorio je Puzović.

On je istakao da nevladini sektor u tome ima značajnu ulogu i pozdravio aktivnosti „Arhus centra“ Novi Sad koji realizuje projekat ’’Jačanje otpornosti lokalne zajednice na prirodne katastrofe u Novom Sadu’’, uz podršku Misije OEBS u Srbiji pod okriljem ENVSEC Inicijative.

Članice Mreže za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda u Novom Sadu, koju čine nadležne resorne institucije, civilne organizacije, mediji I private kompanije, na današnjoj radionici pripremile se projektne ideje kako bi se kroz planirane aktivnosti išlo ka najboljim rešenjima za problem u oblasti kriznih situacija. 

(Agrosmart)