banner-image

Zanatske pivare rastu kao pečurke

Mali pivari u Srbiji ne proizvode velike količine piva i ne ugrožavaju industrijske proizvođače, ali obezbeđuju raznovrsnost ponude. Kapacitet proizvodnje razlikuju se jer ima pivara koje proizvode i 30 hektolitara piva mesečno, ali i onih koje proizvedu oko 1.000 litara, neki su na tržište izbacili dvadestak vrsta tog pića, a neki tek pokoje. Za sada se pivo iz zanatskih pivara uglavnom toči u kafićima, ima ga u specijalizovanim prodavnicama, ali su mnoga stigla i na tržišta u celom svetu.

U Novom Sadu je nedavno održan Prvi festival zanatskog piva i pokazalo se da je zainteresovanih da se upuste u tu proizvodnju sve više. Za sada u Srbiji ima nekoliko malih proizvođača, koji u svojim malim pogonima proizvode to piće, ali, sudeći po broju onih koji su posetili Prvi festival zanatskog piva, kao i na osnovu onoga što su mali proizvođači pokazali, ta mlada privredna grana ima budućnost. Naime, na festivalu se predstavilo dvadesetak izlagača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine i izvesno je da je ponuda u Novom Sadu dobro primljena te je za prvu polovinu naredne godine najavljen naredni festival, koji će biti održan na daleko većem prostoru.

Zanatski proivođači piva iz Srbije ne proizvode velike količine piva, ali proširuju ponudu na tržištu. Naime, u odnosu na industrijske prozvođače, oni plasiraju drugačije i veoma različite vrste piva pa se to piće nudi u mnogo varijanti po mnogo čemu specifičnih. Tako se proizvode i svetla i tamna i crvena piva, s različitim ukusima – od citrusa, karamele, vanile, čokolade, manga, mandarina, ima ih i klasičnih i malo drugačijih, aromatičnih cvetnih, laganih, jakih, teških, gorkih, slatkih… Svaki proizvođač, uz poštovanje pravila proizvodnje, ima i neku svoju recepturu, zahvaljujući kojoj proizvodi sopstveno i prepoznatljivo pivo, a tu je i poneka tajna, koja tom piću daje neobičnu, zanimljivu i drugačiju aromu.

Među malim zanatskim proizvođačima na Festivalu zanatskih piva u Novom Sadu predstavila se i pivara „Razbeerbriga” iz Bukovca, u kojoj se trenutno proizvodi oko 2.000 litara piva mesečno. Jedan od vlasnika pivare „Razbeerbriga” Boris Popov kaže da je proizvodnja zanatskog piva profitabilna grana, ali da nije lako otvoriti pivaru niti se održati na tržištu.

– Da bi se započela proizvodnja piva, potrebno je mnogo rada i veliko ulaganje – kaže Popov. – Proizvodni kapaciteti su mali pa je važno da se proizvede kvalitetno pivo jer se jedino na taj način može opstati na tržštu.Po njegovim rečima, proizvodnja zanatskog piva startovala je u Nemačkoj, a osamdesetih godina prošlog veka doživela je veliku ekspanziju u Americi, gde oko 15 odsto tržišta imauju male pivare. U Srbiji je učešće malih pivara u tržišnom kolaču malo, svega oko dva odsto.
Izvesno je da potencijala za razvoj ima, a interesovanja za proizvode koji iz malih pivara izlaze na tržište ne manjka. Ponuda malih kraft-pivara veoma se brzo uvećava, a i pored sve većeg broja malih proizvođača piva u našoj zemlji, konkurencija na tržištu je zdrava i nema, kako kaže Popov, saplitanja, a i saradnja između proizvođača je dobra.

(Dnevnik)