banner-image

Svako godišnje doba ima svoje cveće

Da bi bašta bila lepa tokom čitave godine na svakih šest meseci mora da se napravi veliko spremanje. Ko želi da ima lepu baštu 365 dana u godini i da ne košta mnogo – sadnju treba da počne u jesen sa zimskim rasadom.
Prolećna sadnja se podrazumeva i gotovo da nema domaćice koja u martu ne razmišlja o tome koje bi cveće mogla da kupi. Tada je najčešće kasno za pravljenje planova, jer lukovice treba da se posade još u jesen. Jesen i zimu treba iskoristiti za planiranje kako će bašta izgledati tokom narednog proleća i leta, jer se, recimo, živa ograda sadi u jesen ili rasađuju ruže.

Dakle, u jesen se razmišlja, planira i priprema šta će se u rano proleće saditi. Prolećna sezona sadnje zbog zakasnelih snegova ili lošeg vremena može da bude prilično kratka. U jesen se priprema zemljište za budući perenjak (bašticu). Pored prekopavanja korisno je posipati i hladan pepeo po zemlji koja treba da bude rastresitija i može mnogo da poboljša glinovitu zemlju.

Prostor će izgledati najlepše ukoliko svako godišnje doba ima svoje cveće.

Glavno pravilo koje treba poštovati je – što manje boja i vrsta cveća. Ukoliko prostor nije “pretrpan” raznim cvećem i pomešane šarene biljke čitava bašta delovaće urednije. Takođe, odabranu vrstu cveća treba saditi u grupi, jer će tada biti upadljivija.

Centralni deo treba da bude prazan, a pored ulaza i po uglovima treba kaskadno rasporediti cvetnice. Prvi će procvetati narcisi, zumbuli ili lale. Slede letnje perene, a jesen će ulepšati hrizanteme i ruže. Zimi će baštu ukrasiti pampas trava, begonije, dan i noć ili vres.
Dakle, treba početi od zimskog rasada. Dobar izbor je ledena begonija koja ima sočne zelene, crvenkaste ili bronzanocrvene listove. Cvetovi mogu da budu beli, ružičasti, crveni. Može da poraste do 40 santimetara, a sadi se na tepih travnjacima, u žardinjerama ili baštama. I dan i noć je odličan zimski cvet, jer mu ne smeta hladnoća. Ovo je biljka za prvi red, jer je visoka do 10 santimetara.

Ukrasne trave

Pampas ili neka druga ukrasna trava biće lepa do prvog snega. Ukrasne trave se ne seku u jesen jer jaki mrazevi mogu oštetiti biljku. Tokom zime samo treba vezati donji deo biljke koji će štititi osnovno stablo od promrzavanja. Tako uvezana biljka lakše podnese zimu. U proleće, kada joj se režu osušeni listovi, brzo kreće sa rastom.

(Večernje novosti)