banner-image

Gasi se proizvodnja u šećerani u Žablju

Kompanija Helenik šugar danas je saopštila da zbog smanjenja površina zasejanih šećernom repom neće pokretati proizvodnju u šećerani u Žablju.

Niko od 160 radnika u fabrici u Žablju nije ostao bez posla, već su prebačeni na rad u šećeranu u Crvenki, koja je takodje u vlasništu Helenik šugara. Šećerana u Crvenki, kako je navedeno u saopštenju, „dva meseca radi punom parom“ i dnevno prerađuje 8.000 tona repe i proizvede 1.000 tona šećera, od čega je veći deo namenjen izvozu.
U Srbiji je 2014. godine 74.000 hektara bilo zasejano šećernom repom, a 39.000 hektara u 2015.

O prodaji šećerane u Žablju se spekuliše već nekoliko godina, naročito otkako se u Grčkoj pogoršala ekonomska situacija. Lane je ovaj proizvođač šećera u Grčkoj zatvorio tri fabrike. Podsetimo, „Helenik šugar” je u procesu privatizacije kupio “Šajkašku” i “Crvenku” za 3,5 miliona evra, a do sada su se kao mogući novi vlasnici pominjali Austrijanci, Nemci, Turci, dok je jedan od najozbiljnijih kandidata bio Miodrag Kostić, u čijem je vlasništvu „Sunoko”. Međutim, oni se više ne vide kao takmaci za „Šajkašku” i „Crvenku”, zapravo, otimanja za njih i nema. Pre nekoliko meseci kao mogući kupac u javnosti se pominajo i Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, koji je i povrdio da je zainteresovan za žabaljsku šećeranu, s kojom је, kao proizvođač šećerne repe, inače sarađивао. 

Prema nezvaničnim podacima „Šajkaška“ u Žablju po završnom računu za prošlu godinu imala je gubitak četiri miliona evra.

(Beta/Agrosmart)