banner-image

Jabuka u izvozu stiže automobile

Otvarajući 7. Konferenciju u organizaciji AGROPRESS-a, prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine izjavio je  da je u 2015. godini, za prvih osam meseci, Srbija, samo na rusko tržište, ostvarila izvoz u vrednosti 89 miliona dolara. On je ovom prilikom podsetio da je prošlogodišnji izvoz bio 160 miliona dolara, što ukazuje na to da će ovogodišnji izvoz biti veći jer se najviše jabuka i drugog voća izveze tokom jeseni i zime odnosno do kraja godine.

Obavestio je prisutne da je ministarka poljoprivrede dr Snežana Bogosavljević Bošković, tokom posete Ruskoj Federaciji, kao član delegacije premijera Aleksandra Vučića, potpisala protokol o obezbeđivanju fitosanitarnih zahteva kod isporuka proizvoda sa visokim fitosanitarnim rizikom. Prema njegovim rečima ovo će olakšati izvoz naših poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište.

Pozdravljajući prisutne predsednik AGROPRESS-a, Goran Đaković pozvao je prisutne poljoprivredne proizvođače i ostale da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju. On je neobičnom prezentacijom koja je sadržala i otvorenu grobnicu pokazao simbolično da to što izaziva strah,  ne treba da dozvolimo da utiče na nas kada odlučujemo da li da ulažemo ili ne. Đaković je poručio okupljenima da treba da se svim silama bore i uzmu život u svoje ruke bez straha. On je posebno istakao kao zanimljivo da se upuste u voćarsku i pčelarsku proizvodnju,  jer je to svakako bolje od života u strahu i minimalca što je najkarakterističnije za život u gradu i  naravno podržao profesora Rajića koji je rekao da je najslađe voće na najvišim granama.

Stručnjak za voćarsku proizvodnju prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu,  podsetio je na to da je Srbija 2000. godine, kada je u pitanju voćarstvo imala značajno manje izvozne rezultate i da su oni danas dvostruko veći. On je naglasio da su jabuke sada naš jedan od najvećih izvoznih aduta jer je prošle godine proizvedeno 330.000 tona jabuka, a izvoz jabuka u vrednosti 16 miliona dolara doprineo je činjenici da je jabuka izbila među deset proizvoda u 2014. godini zajedno sa automobilima, malinama i cigaretama gde smo najviše zaradili. Uprkos ovom uspehu on je istakao da su kapaciteti i mogućnosti mnogo veći ali da je neophodno pod hitno osavremeniti rasadničarsku proizvodnju, povećati površine sa zalivnim sistemima i pod hitno primeniti savremene tehnologije koje su dostupne u našoj zemlji. Kao dobar primer u praksi on je naveo da se u  AP Vojvodini udruženim sredstvima sa poljoprivrenih gazdinstava za samo dve godine na sisteme za navodnjavanje priključeno jenovih 14.756 hektara, protivgradnim mrežama zaštićeno je preko 580 hektara voćnjaka, apodignuto je oko 400.000 metara kvadratnih plastenika.

(Agrosmart)