banner-image

GMO paradajz biće lek?

Naučnici iz centra Džon Ines razvili su novo seme genetski modifikovanog paradajza koje može proizvesti prirodne hemikalije koje će u budućnosti moći da se koriste za borbu protiv bolesti.

Novo seme genetski modifikovanog paradajza sadrži velike količine resveratrola. To je antioksidant koji se nalazi u grožđu, a pokazao se kao delotvoran u lečenju raka, srčanih oboljenja, Alchajmerove bolesti, dijabetesa i nekih drugih bolesti. Naravno, sve te tvrdnje treba još naučno dokazati jer postoje različita mišljenja o efektima resveratrola. 

Naučnici koji su radili na razvoju semena paradajza ističu kako će genetski modifikovan paradajz sadržavati resveratrola koliko ga ima u 50 boca crnog vina. 

Na drugom genetski modifikovanom semenu paradajza proizvedene su veće količine genistein jedinjenja koji se takođe može koristiti u lečenju raka dojke. 

Cilj je da se na ekonomičan način iskoriste biljni sastojci na više različitih vrsta biljaka, a paradajz je uzet za početak, jer je njegova proizvodnja jeftina, ne zahteva mnogo pažnje, a prinosi su relativno dobri. 

Novo istraživanje objavljeno je u magazinu „Nature Communications“.

(Klix.ba)