banner-image

Mašinama, semenom i znanjem iz Vojvodine osvajamo Afriku

U ponedeljak, 2. novembra, na Poljoprivrednim fakultetu u Novom Sadu biće predstavljen projekat “Afrika BIPOM-SAZM agroindustrijski inkubator”, a skupu će prisustvovati predstavnici Vlade Vojvodine, Ministarstva spoljnih poslova, Novosadskog univerziteta, privrednici i stručnjaci iz Južnoafričke Republike te privrednici iz naše zemlje.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, na sastanku će biti predstavlјen projekat za razvoj povrtarstva u opštini Tulamela u provinciji Limpopo u Južnoafričkoj Republici. Reč je o projektu koji finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a pokrenulo ga je Odelјenje za biznis Afričkog nacionalnog kongresa (PBF). Suština je u tome da će se naše poljoprivredne mašine i oprema izvoziti u Afriku, a ovdašnji proizvođači, odnosno instruktori ići će u provinciju Limpopo u Južnoafričkoj Republici da obučavaju lokalno stanovništvo u budućem agroindustrijskom inkubatoru i tamo zasnuju prvi ciklus proizvodnje povrća. To podrazumeva i izvoz semena i hibrida iz Vojvodine u tu afričku zemlju.

Predstavnici južnoafričke provincije Limpopo boravili su u par navrata u Vojvodini, gde im je domaćin bio Poljoprivredni fakultet i gde su imali priliku da čuju i vide kako Vojvođani uzgajaju povrće, žitarice, stoku, kako prave poljoprivredne mašine i opremu. Želja im je da taj model, uz pomoć naše struke i nauke, preslikaju na afričke njive i farme.

Recimo, Delegacija iz provincije Limpopo, obišla je lane povrtare u Gospođincima i novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo i shvatila da u našoj zemlji imaju ozbiljnog partnera. Naročito ih se dojmila poseta povrtarima, koji su krenuli s proizvodnjom na hektaru, a stigli do nekoliko stotina hektara i postižu vrhunske rezultate. Kako su tada javnosti preneli domaćini sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstavnici Južnoafričke Republike izrazili su nadu da će i afrički poljoprivrednici u proviniciji sa 700.000 stanovnika, uglavnom ruralnih, krenuti njihovim stopama. Takođe, u okviru saradnje u projektu, predviđeno je da se u proizvodnji u Južnoafričkoj Republici koriste manje poljoprivredne mašine ili, recimo, oprema za živinarstvo, proizvdena u Vojvodini. Njihova su poljoprivredna domaćinstva slična našim malim gazdinstvima – imaju do tri hektara. Stoga su najpogodnija za povrtarsku ili pak živinarsku proizvodnju.

Sastanku na kojem će biti predstavlјen projekat „Afrika BIPOM-SAZM agroindustrijski inkubator“ prisustvovaće predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. Učestvovaće i dekan Polјoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedelјko Tica, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, direktor Odelјenja za Afriku i Bliski Istok u Ministarstvu spolјnih poslova Nј.E. Goran Vujičić, kao i drugi eksperti, a Južnoafričku Republiku će predstavlјati Sipho Ričard Mhlongo, direktor i vlasnik kompanije „Sazm trading and projects“ i „Sazm-group“ i član Odelјenja za biznis Afričkog nacionalnog kongresa (PBF) iz Republike Južne Afrike, koji je partner „Klastera BIPOM“ na projektu „Afrika BIPOM-SAZM agroindustrijski inkubator“.

(Agrosmart)