banner-image

Novosadski inovatori u svetskoj trci

Inovatori iz Novog Sada Miloš Aćimović i Vladimir Torbica predstavljaće Srbiju na takmičenju najboljih inovativnih rešenja „Kreativni biznis kup“ (Creative business cup) u novembru u Kopenhagenu. Predstaviće patent – uređaj za mobilne telefone koji pokazuje vremensku prognozu u neposrednom okruženju Weather Point 2.0, primenjiv u poljoprivredi, građevini, a koristan i za kampere, planinare i sve koji se bave sportovima u prirodi.

Uz podršku Pokrajinske vlade, na finalnom takmičenju koje će biti održano u novembru, tim iz Novog Sada, predstavljaće Srbiju u konkurenciji timova iz više od 80 zemalja širom sveta.

„Najmanja meteorološka stanica“, kako su inovatori nazvali svoj patent, pristupačan je i jednostavan uređaj, koji svakom pojedincu omogućava utvrđivanje vremenskih uslova i preciznu prognozu u svom okruženju. Uređaj je primenjiv za najširi spektar korisnika kojima je značajna precizna vremenska prognoza na određenoj lokaciji, od poljoprivrednika, građevinskih radnika, do kampera, pecaroša i drugih pojedinaca čije su aktivnosti vezane za vremenske uslove. Takođe, uređaj koristi odgovarajuću aplikaciju za mobilne telefone (iOS i Android), putem koje obrađuje dobijene podatke i šalje ih na Cloud, gde će korisnici širom sveta moći da skladište svoje podatke o vremenskim uslovima koji će biti dostupni svim korisnicima ove platforme.

Inovatore iz Novog Sada primio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je naglasio da APV godinama unazad podržava razvoj nauke i inovacija, jer je to put koji omogućava prosperitet jednog društva.

– Vojvodina je jedan od pionira ulaganja u nove tehnologije, i danas je centar razvoja inovacija kod nas – naglasio je Pajtić i dodao da će pokrajinska administracija i ubuduće podržavati inovativne projekte poput ovog koji će nas predstavljati u Kopenhagenu.

Inovatori Aćimović i Torbica su naveli da su sve dosadašnje faze razvoja proizvoda realizovane u Srbiji, i to najvećim delom u Novom Sadu. Plan je da se buduća proizvodnja odvija na teritoriji pokrajine Vojvodine, te da se zaposle mladi domaći stručnjaci iz različitih oblasti, što će sigurno doprineti regionalnom privrednom razvoju.

(Agrosmart)