banner-image

Glavobolja zbog ruskog embarga

Kompenzacija koju Evropska komisija (EK) daje zemljama pogođenim prehrambenim embargom Rusije, nije dovoljna da bi u potpunosti nadokndila štetu, rekao je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan.

“Kompenzacije nisu dovoljne. Mi nikada nemamo dovoljno sredstava da u potpunosti zakrpimu tu rupu na tržištu. Sve što radimo je pokušaj da ublažimo štetu proizvođačima”, rekao je on u intervjuu Tasu.

Gubici zemalja EU u prvoj godini prehrambenog embarga Rusije dostigli su 5,2 milijarde evra, precizirao je Hogan. U septembru je EK donela odluku da dodeli 500 miliona evra kompenzacije oštećenim od poljoprivredne krize u EU.

Hogan, koji boravi u Rigi radi učešća na seminaru o privlačenju investicija u poljoprivredu,  je odbio da prognozira do kada će trajati sankcije.

“Nadam se da će pobediti zdrav razum. Međutim i Rusija mora da odigra svoju ulogu u tom procesu”, rekao je.

Zbog situacije u Ukrajini, ekonomske sankcije Rusiji  EU je uvela 1. avgusta 2014. godine, koje su kasnije produžene do kraja januara 2016. godine. U avgustu 2014. godine Rusija je uvela uzvratne mere SAD-u, Australiji, Kanadi, EU i Norveškoj. One su podrazumevale zabrane na godinu dana uvoza u Rusiju voća, povrća, mlečnih i mesnih proizvoda. U junu ove godine je prehrambeni embargo produžen do 5. avgusta 2016. godine, podsetio je Tas.

(Tanjug)