banner-image

Mislimo da pijemo rakiju od voća, a ona od žitarica

U Srbiji se oko 90 odsto rakije prodaje u sivoj zoni, a čak 50 do 60 odsto onoga što se deklariše kao rakija zapravo to nije, zato je veoma značajno da se što pre donese zakon o jakim alkoholnim pićima, izjavio je danas predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača rakije Srbije „Srpska rakija“, Vukosav Tomašević.

On je agenciji Beta kazao da bi donošenjem ovog zakona, koji prvi put rakiju definiše isključivo kao proizvod od voća, uveo red na tržište rakije, i Skupština Srbije bi trebalo da ga usvoji u formi u kojoj je taj zakon prošao Vladu Srbije.

„Nacionalna asocijacija proizvođača rakije Srpska rakija je bila aktivno uključena u pripremu tog zakona koji je prošao i kontrolu EU, a to znači da je u potpunosti usaglašen sa evropskim principima i praksom u proizvodnji jakih alkoholnih pića“, kazao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, to što je sada rakija definisana kao proizvod poljoprivrednog porekla stvaralo je veliki prostor za manipulaciju, jer se pod rakijom prodaje i ono što nije rakija, odnosno pića poreklom od žitarica.

„Ovim zakonom proizvođač se vraća u legalne zakonske tokove, do sada su oni mogli da proizvode samo za svoje potrebe i legalno nisu mogli da je prodaju. Više nema ni nepotrebnih birokratskih prepreka koji su opterećivali proizvođače. Suština je da se sada uvodi praksa evropskog zakonodavstva, odnosno država ne zabranjuje proizvodnju, ali u svakom trenutku ima kontrolu zdravstvene ispravnosti proizvoda i protoka robe i novca“, kazao je on.

Tomašević je naglasio i da bi uvođenjem reda na domaćem tržištu stvorilo uslove da se Srbija pojavi kao ozbiljan izvoznik na svetskom tržištu jakih alkoholnih pića, odnosno rakije koja je kako je naglasio po oceni najvećih stručnjaka, najbolja u svetu.

„Već u prvoj godini mogli bi ostvariti 700 do 800 miliona evra deviznog prihoda godišnje od rakije, a vrlo brzo bi prešli i milijardu evra“, kazao je on.

Poslanici Skupština Srbije sutra će razmatrati Predlog zakona o jakim alkoholnim pićima koji bi trebalo da liberalizuje proizvodnju alkoholnih pića, onemogući ilegalnu prodaju i bolje zaštiti potrošače.

Preciziran je postupak praćenja proizvodnje alkoholnih pića, od osnovne do gotovog proizvoda i propisan postupak i način zaštite geografskog porekla oznake jakih alkoholnih pića, što bi trebalo da utiče na udruživanje proizvođača kako bi mogli da koriste tu oznaku.

U Srbiji postoji 400 registrovanih proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića koji godišnje proizvedu 12 miliona litara alkoholnog pića.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodnja alkoholnih pića u Srbiji je oko 80 miliona litara, što znači da velike količine proizvode neregistrovani proizvođači i domaćinstva za svoje potrebe. Razlog je, kako je objašnjeno u Predlogu zakona o jakim alkoholnim pićima, što su veliki troškovi proizvodnje u registrovanim firmama zbog obaveze da imaju troje zaposlenih i odgovarajući objekat i opremu.

Za sprovođenje zakona u budžetu za 2015. godinu je obezbeđeno 2,3 miliona dinara.

(Beta)