banner-image

Neće nestati mali farmeri

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović izjavio je danas da je stočarstvo pokretač primarne poljoprivredne proizvodnje i da je u toj oblasti potrebna pomoć države.

Govoreći o proizvodnji sireva, Jovanović je rekao da se mora naći način sa državom i svim učesnicima u tom lancu, kako bi se podstakla zanatska proizvodnja, da se što više objedine proizvođači takvih proizvoda, jer oni sigurno imaju mesta na tržištu.

Jovanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da stočarstvo u proteklih deset godina u Srbiji nije dobilo mesto koje mu pripada, da su ulaganja mala i da bez pomoći države u vidu premija, subvencija i podsticaja proizvodnja ne može da opstane.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije je ocenio da neće nestati mala poljoprivredna gazdinstva koja čine više od 90 odsto u strukturi i broju krava poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

Jovanović je ukazao da su dve trećine Srbije bogom dane za stočarsku proizvodnju, ali da su planine i pašnjaci po celoj Srbiji južno od Beograda gotovo prazni.

U Evropi prosečan broj krava po farmi se kreće između 25 i 50, a u Srbiji to nisu ni tri krave po domaćinstvu, precizirao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je u Srbiji skoro počela organska proizvodnja i da postoje proizvođači uglavnom povrća i voća, ali da je to daleko iza nivoa proizvodnje koji postoji u Evropi.

Komentarišući saopštenje Svetske zdravstvene organizacije da mesne prerađevine – kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, Jovanović je ocenio da „to apsolutno ne stoji, kada je reč o Srbiji“.

Jovanović je dodao da je to „izuzetna šansa za Srbiju, jer nismo uspeli silom prilika ili okolnosti da kontaminiramo našu prirodnu sredinu, još uvek ne toliko da bi ona imala neki recidiv u gotovom proizvodu“.

(RTV)