banner-image

Prerađivači u Americi sve više izbegavaju GMO

Proizvođači šećerne repe u SAD u teškoj su situaciji, jer američke prehrambene kompanije sve više izbegavaju genetski modifikovane useve (GMO), izveštava Rojters.

U prethodnih sedam godina, američki proizvođači, od kojih je većina u Minesoti, Severnoj Dakoti, Mičigenu i Idahu, prešli su na GMO useve koje proizvodi kompanija Monsanto i još neke druge, u  nastojanju da povećaju prinose i smanje troškove.

U trenutku kada raste negativno raspoloženje javnosti prema GMO usevima i povećava se uvoz šećera od šećerne trske, udeo proizvođača šećerne repe na američkom tržištu je pao na najniži nivo ikada registrovan.

Udeo domaćih proizvođača u svim isporukama šećera u SAD je u prošloj fiskalnoj godini pao je na ispod 41 odsto od ukupno 11,8 miliona tona u SAD, što je istorijski minimum, i znatno manje u odnosu na udeo od 47 odsto u 10,4 miliona tona iz 2008. godine, kada su biotehnološka semena puštena u komercijalnu prodaju.

Pod pritiskom potrošača, neke kompanije obećale su da će izbaciti GMO sastojke iz svojih pojedinih proizvoda, navodi britanska agencija.