banner-image

Glavica kupusa od devet kila

Stevica Katić i Branislav Tucić iz Žitišta uzgajili su glavicu kupusa od devet kilograma i na 16. „Kupusijadi”, koja je za vikend održana u Futogu, osvojili su specijalnu nagradu.

Njihova sreća je utoliko veća što su u proizvodnji kupusa – početnici.

– Radim sezonske poslove u Nemačkoj već deset godina, a kada sam u Žitištu, nemam posla. Pozvao me je moj veliki prijatelj Branislav Tucić i predložio da zasadimo kupus. Ništa nismo znali o tome, ali smo krenuli. Njivu od oko osam ari pored Begeja, koja je bila sva u korovu, „pozajmio” nam je jedan komšija i tako smo krenuli – priča Stevica. Seme su Stevica i Branislav kupili na Novosadskom sajmu od udruženja „Futoški kupus”, snabdeli se literaturom i počeli.

– Njiva je pored Begeja što je dobro, jer smo navodnjavali. Ja imam motokultivator, Branislav traktor, svi imamo ruke i znanja i, eto, isplatilo se. Ova godina je bila izuzetno topla i sušna, navodnjavali smo i 20 litara po kvadratnom metru, prskali protiv insekata, brinuli se danonoćno i rezultat nije izostao – govori Stevica.

Glavica od devet kilograma je rekordna, a ostale su u proseku teške između 2 i 2,5 kilograma. Ukupno će sa njive skinuti oko tri tone kupusa. Nešto su drugari Katić i Tucić prodali u komšiluku, a dobro su poslovali i sa piljarama.

– Hteli smo da pokažemo da se može živeti i raditi i u manjem mestu, odnosno selu, i pokazali smo. To je moj savet mladima na selu, ali i onima u gradu. Njive su nam u parlogu, a svi kukaju kako nema posla. Neka samo krenu i rezultat će stići. Od ove probne proizvodnje mi smo dobro zaradili i već razmišljamo šta ćemo dogodine – kaže Stevica Katić.

 

 

(Dnevnik)