banner-image

Srbija i BiH za bolju saradnju u poljoprivredi i ekologiji

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković potpisaće danas u Sarajevu Protokol o saradnji između Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine na očuvanju mosta Mehmed paše Sokolović i Sporazum u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Bogosavljević Bošković, kao član delegacije Vlade Srbije, boravi u radnoj poseti Sarajevu, povodom održavanja Zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Tokom sednice biće razmotrene i mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine .

Srpsku delegaciju na sarajevskom aerodromu dočekali su ministri Mirko Šarović, Adil Osmanović, Josip Grubeša i Slavko Matanović, nakon čega je održana radna večera.

Bosanska strana je najavila potpisivanje četiri protokola, prvi koji se tiče nestalih osoba, zatim u oblasti telekomunikacija, zaštite kulturno-istorijskog nasleđa, kao i u oblasti zašite životne sredine, odnosno upravljanja čvrstim otpadom u slivu reke Drine.

Teme sednice biće i izgradnja pruge Beograd-Sarajevo, puta BiH-Šabac-Novi Sad i postavljanje kabla između od 110kW između Bratunca i Ljubovije.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je najavio da će na dnevnom redu biti i pitanje naknade za poplavljena područja za četiri opštine na strani BiH, povećanje spoljnotrgovinskog obima, uklanjanje svih postojećih carinskih barijera, daljnja liberalizacija i sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala.

(Agrosmart)