banner-image

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ulazi u skupštinu

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković očekuje da će se taj dokument za petnaestak dana naći u skupštinskoj proceduri.

Bošković je istakla da su pri izradi tog zakona maksimalno uvaženi interesi poljoprivrednih proizvođača, i na prvom mestu stočara.

Ministarka poljoprivrede je na Prvom srpskom kongresu mlekarstva kazala da veruje da će stočari biti zadovoljni jer je želja bila da im se pomogne i sačuvaju i ojačaju pozitivni trendovi zabeleženi u tom sektoru lani.

Kako je istaknuto, izmenjeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu obezbediće efikasnije, racionalnije i ekonomičnije korišćenje zemljišta.

Predloženim izmenama i dopunama zakona uvode se nove mere zaštite zemljišta od zloupotreba i uzurpacije, pre svega kroz jasno utvrđenu odgovornost svih učesnika u procesu izdavanja zemljišta u zakup.

Jedan od glavnih ciljeva izmena aktuelnog zakona je i obezbeđivanje predvidljivog i pouzdanog poslovnog okruženja kao osnovnih preduslova za investicije u poljoprivredu, ali i jačanje malih poljoprivrednih proizvođača.