banner-image

Vojvodina poljoprivrednim školama dala deset miliona dinara

„Bez ozbiljnog ulaganja u obrazovni sistem, odnosno u razvoj poljoprivrednih škola i fakulteta, ne možemo govoriti o napretku u oblasti poljoprivrede“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški prilikom posete Poljoprivrednoj školi u Futogu, koja će uz podršku Pokrajine nabaviti neophodnu opremu za navodnjavanje. Ugovor o nabavci opreme vredne 1.026.234,00 dinara, potpisali su resorni sekretar Branislav Bogaroški i direktor Poljoprivredne škole Dušan Gagić.

Poljoprivrednu školu sa domom učenika u Futogu, potpredsednik Bogaroški posetio je zajedno sa Kurtom Mecgerom, članom delegacije nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, šefom Odseka za poljoprivredu, ruralnu oblast, veterinu i prehranu Upravnog saveta Štutgarta.

Pokrajina Baden-Virtemberg, bila je početkom oktobra, domaćin najboljim učenicima i njihovim profesorima iz devet vojvođanskih poljoprivrednih škola, među kojima su bili i predstavnici Poljoprivredne škole u Futogu. Tokom višednevne studijske posete, učenici i njihovi mentori, upoznali su se sa radom srednjih poljoprivrednih škola u Baden-Virtembergu, proizvođačkim kapacitetima, poljoprivrednim gazdinstvima i udruženjima u toj nemačkoj pokrajini.

Tokom posete Poljoprivrednoj školi, gost iz Nemačke upoznao se sa radom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i sa načinom saradnje sa srednjim stručnim poljoprivrednim školama.

Direktor Poljoprivredne škole Dušan Gagić je naglasio da je nedavni studijski boravak najboljih učenika vojvođanskih poljoprivrednih škola u Nemačkoj, koji je inicirao i podržao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, veoma podsticajno i korisno iskustvo za mlade ljude koji će biti kreatori naše buduće agrarne politike i kvaliteta poljoprivredne proizvodnje.

Inače, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je na ovogodišnjem konkursu za podršku intenziviranju korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu srednje poljoprivredne škole kroz nabavku opreme, podržao projekte devet škola. Sa ukupno 9.864.299,74 dinara, finansirana je nabavka: sistema za zaštitu od vremenskih nepogoda, opreme za navodnjavanje, konstrukcije i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru, te nabavka laboratorijske opreme za hemijsku analizu zemljišta.