banner-image

I traktori iz evropskog džepa

Poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju su vrlo atraktivne mere za jačanje konkurentnosti njihove proizvodnje, u prvom redu one koje se odnose na obnovu mehanizacije kao i nabavku odgovarajuće opreme, kaže šef Odseka za programiranje ruralnog razvoja pri Ministarstvu poljoprivrede Aleksandar Bogunović.

Radi ostvarivanja ključnih ciljeva Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, donete 2014. godine, resorno ministarstvo je izradilo nacionalne programe kojima je definisan niz mera za povećanje proizvodnje i unapređivanje konkurentnosti, rekao je Bogunović na skupu „Hrana za Evropu“.

Urađen je istovremeno i IPARD program koji se odnosi na finansiranje domaćeg agrara sredstvima EU, namenjen, pre svega, podršci onih većih, odnosno ekonomski “jačih” poljoprivrednih proizvođača, dodao je on. Glavne mere države za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača usmerene su na investicije u osnovna sredstva za rad u poljoprivrednim gazdinstvima i podeljene su na one za unapređenje proizvodnje mesa, mleka, voća, povrća i ostalih useva.

Kada je reč o IPARD programu, tu su poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju ozbiljna finansijska sredstva, a “povraćaj sredstava može biti i do dva miliona evra ili 75 odsto po određenoj investiciji, u zavisnosti od vrste mere, korisnika i njihove lokacije”, napomenuo je Bogunović. Ta vrsta podrške omogućuje izgradnju objekata u poljoprivredi, njihovo opremanje, nabavku mehanizacije, podizanje protivgradnih mreža u voćarstvu, nabavke staklenika, sistema za navodnjavanje i druge opreme.

“Specifičnost tog IPARD programa je da omogućuje investiranje i u nabavku traktora, što ranije nije bilo dozvoljeno iz sredstava kojima EU finansira ruralni razvoj”, istakao je on i napomenuo da se od ovog programskog ciklusa to prvi put dozvoljava ali uz određene uslove. Na taj način proizvođači u Srbiji mogu da kupe traktor određene snage, u zavisnosti od veličine gazdinstva, “što je vrlo atraktivna podsticajna mera”, rekao je Bogunović i dodao da se tim programom otvara između ostalog i mogućnost investiranja u nove izvore energije na većim farmama.