banner-image

Krava otelila petoro teladi

Stočar Milisav Nešković (88) iz Brusnice kod Gornjeg Milanovca od jedne krave dobio je petoro teladi, što veterinari objašnjavaju kao naučni fenomen.

Krava rase „simentalka“ po imenu Dunavka, stara tri godine, osemenjena je u martu, a sinoć se otelila mesec dana pre roka, uz pomoć veterinara.

Nešković je za agenciju Beta danas izjavio da je video da krava ima nagon za teljenje i odmah je pozvao veterinara i za petnaestak minuta na svet je stiglo petoro teladi, dvoje muškog i troje ženskog pola.

„Imam ukupno tri krave i od Đurđevdana (6. maja) do danas dobio sam devetoro teladi, jer su se prethodno dve obliznile. Čitav život se bavim stočarstvom i posebno gajim viskomlečne krave“, rekao je Nešković.

Pošto je reč prevremenom teljenju, preduzete su posebne mere nege i ishrane na četiri sata, a dvoje teladi je već danas ustalo i tražilo da sisa, dok njihova majka još ne može da ustane.

Najstariji veterinar u Gornjem Milanovcu Rade Jevremović koji taj posao radi 47 godina, za agenciju Beta rekao je da se u svojoj praksi i na studijama veterine nije sreo sa takvim slučajem.

„Najvažnije je da se telad sada pravilno neguju i da im u staji bude odgovarajuća temparetura, a za ovo će se zainteresovati i nauka“, rekao je Jevremović.
Nešković, koji živi sa suprugom koja ima 76 godina i kćerkom, ističe da će se preseliti u staju, dok telad ne ojačaju.

(RTV)