banner-image

Poljska da nam bude za primer

Poljska nije osetila ekonomsku krizu, ali ni embargo Rusije na uvoz hrane iz Unije. Uspeli su da održe, pa čak i povećaju izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Na tome mogu da zahvale i novcu iz pretpristupnih, a po učlanjenju i kohezionih fondova Evropske unije.

U poljskom ministarstvu poljoprivrede, vredni su kao pčele u njihovom dvorištu. Milijardu evra evropskog novca iskoristili su za modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava i farmi, što je neverovatnih 107 odsto raspoloživog novca iz fondova.

Nepoverenje farmera i prihvatanje novih stanadarda bili su najveći problemi poljske vlade.

„Da biste dobili dosta novca iz fondova morate biti pripremljeni za pregovarački proces, da iznesete argumente za šta i koliko novca vam treba. Da pripremite sve uključene u proces – farmere, proizvodni sektor, pravnike koji će uskladiti zakone“, kaže savetnik u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Sofija Križanovska.

Križanovska dodaje da je važno ubrzati modernizaciju ruralnih područja, farmi i proces proizvodnje i poboljšati uslove života u tim područjima tj. obezbediti internet, socijalne programe, struju i vodu.

Novac koji je Poljska dobila pre učlanjenja u Uniju i posle toga omogućio je razvoj svih regiona – nove puteve, fabrike, radna mesta.

Sredstva iz evropskih fondova Poljska koristi već 11 godina. Do sada je tim novcem realizovala oko 200.000 projekata.

Građani kažu da su promene vidljive u svakodnevnom životu, da je dobro što Poljska, kao članica unije, i dalje sama može da donosi odluke o najvažnijim pitanjima. Zajedničko tržište, otvorene granice, kako kažu, najbolja su posledica učlanjenja.

Upravo obnovom zemlje, uspeli su da pridobiju poverenje stranih investitora.

„Strane investicije u Poljskoj dostigle su 180 milijardi evra. I mi ulažemo u inostranstvu, tako smo prošle godine investirali 10 milijardi evra izvan naših granica“, kaže pomoćnik ministra ekonomije Jerži Pjetrevič.

Na kraju se vraćamo na početak jer se čini da je Poljska najviše evropskih para uložila u poljoprivredu, proizvodnju i bezbednost hrane. Najveći uspeh im je, kažu, što su ubedili mlade da naprave moderne farme, postanu konkurentni i izađu na strana tržišta.

(RTS)