banner-image

Vlada Vojvodine protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta

Pokrajinska vlada saopštila je danas da se izričito protivi prodaji državnog poljoprivrednog zemljišta, te da zato insistira na povlačenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure u Skupštini Srbije.

„Radi se o otuđenju nacionalnog resursa i zločinu nad ljudima koji od zemljišta žive“, izjavio je predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Pokrajina će upotrebiti sva institucionalna i vaninstitucionalna sredstva da se povuče ovaj Zakon.

Pajtić je na konferenciji za novinare dodao da će, ukoliko Predlog zakona ne bude povučen iz procedure i ukoliko institucionalna sredstva ne urode plodom, pozvati građane na proteste.

U obraćanju novinarima zajedno sa potpredsednikom Pokrajinske vlade i sekretarom za poljoprivredu Branislavom Bogaroškim, kao i sa još sedam pokrajinskih sekretara, Pajtić je ocenio da će taj predloženi zakon „iz temelja izmeniti i uništiti vojvođanski i srpski agrar ukoliko bude donet u predloženoj formi“.

Pajtić je naglasio da se Pokrajinska vlada protivi prodaji državnog zemljišta bilo strancima ili domaćim tajkunima, kao i davanje tog zemljišta na višegodišnji zakup jer je to, kako je rekao, „neobnovljivi razvojni resurs ove zemlje“ i dodao da će zbog toga kategorički insistirati na povlačenju tog predloga iz skupštinske procedure.

On je naveo da se predloženim zakonskim izmenama uvodi institut prava prvenstva zakupa zemljišta na 30 godina, odnosno da će se državno zemljište davati pravnim licima što znači, kako je rekao, tajkunima, a isključuje se mogućnost da tu zemlju zakupe individualni poljoprivrednici.

To znači, kako je rekao, da se u Srbiju uvodi feudalizacija na poljoprivrednom zemljištu, kao i da ono neće biti davano u zakup aukcijom ili licitacijom nego tako što će odgovorajuća komisija Ministarstva poljoprovrede usvojiti investicioni plan nekog pravnog lica i dati mu to zemljište.

„Samo što u zakonu nisu napisali imena tajkuna kojima će podeliti zemlju, odnosno tajkuna koji su bliski Vučićevom režimu“, istakao je Pajtić.

Tim zakonom državno poljoprivredno preduzeće biće dovedeno u situaciju da se podeli, kako je rekao, „poslovnim partnerima Aleksandra Vučića i ljudima iz njegovog neposrednog okruženja“.

Pajtić je naveo da u Vojvodini danas ima oko 50.000 ljudi koji žive od zakupa poljoprivrednog zemljišta što znači da, kako je objasnio, ako se uvede zakup na 30 godina, generacije poljoprivrednika neće imati u tom slučaju od čega da žive.

On je pozvao stručnu javnost, kao i poljoproivrednike da se pobune protiv tako predloženog zakona o poljoprivrednom zemljištu jer, kako je rekao, ukoliko bude donet u Narodnoj skupštini onda više nema povratka.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu usvojen je na sednici Vlade Srbije prošle nedelje.

Kako je tada saopšteno iz Vlade, predloženim izmenama i dopunama zakona uvode se nove mere zaštite zemljišta od zloupotreba i uzurpacije, pre svega kroz jasno utvrđenu odgovornost svih učesnika u procesu izdavanja zemljišta u zakup.

Jedan od glavnih ciljeva izmena aktuelnog zakona je i obezbeđivanje predvidljivog i pouzdanog poslovnog okruženja kao osnovnih preduslova za investicije u poljoprivredu, ali i jačanje malih poljoprivrednih proizvođača, navodi se u saopštenju.

Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu velikim investitorima će zemlja biti ponuđena u dugogodišnji zakup, izjavila je ranije ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Poljoprivrednici, naročito u Vojvodini, međutim, mahom se protive izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu tvrdeći da daje mogućnost strancima da kupuju državno poljoprivredno zemljište, kao i da se ono uzima u zakup bez licitacije. Sumnjaju u pravedan način kupovine njiva, zbog pojednostavljenih procedura. 

(RTV/Agrosmart)