banner-image

Za preradu 50 miliona dinara

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je danas 91 ugovor vojvođanskim poljoprivrednicima, koji su dobili bespovratna sredstva na konkursu za male prerađivačke kapacitete, vredne 50 miliona dinara.

Kako se navodi, novac će biti usmeren na sufinansiranje nabavke opreme za hladnjače i preradu voća i povrća, kao i za nabavku opreme za preradu uljanih kultura i za pčelarstvo.
Resorni pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški rekao je na dodeli ugovora da je podrška malim prerađivačkim kapacitetima jedna od najznačajnijih mera sekretarijata koji vodi.

„Prošle godine smo za ovu namenu imali svega 35 miliona dinara, a ove godine taj iznos je višestruko uvećan, pa smo sa 105 miliona dinara podržali 170 vojvođanskih poljoprivrednika“, kazao je Bogaroški.

Kako je objasnio, zahvaljujući ovoj meri, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima omogućava se da sa primarne proizvodnje počnu da ulažu u preradu voća i povrća, te da time svu dodatu vrednost koja se stvara primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ostave kod sebe u domaćinstvu.

„Ohrabruje činjenica da su vojvođanski poljoprivrednici veoma zainteresovani za ulaganje u male prerađivačke kapacitete“, rekao je Bogaroški i najavio da će za nekoliko dana biti potpisani ugovori za mini mlekare i mini mesare, što će omogućiti da se razviju preradni kapaciteti i u toj oblasti.