banner-image

U organskoj proizvodnji odmalena

Tople novembarske dane, članovi projektnog tima Centra za organsku proizvodnju i mentori na projektu “Razvoj inovativnih alata u svrhu razvoja organske proizvodnje u ruralnim mestima – Farm inkubator organske proizvodnje“ iskoristili su da deci predškolskog uzrasta pokažu bio baštu i na vrlo zanimljiv i njima prilagođen način približe sve prednosti organske poljoprivrede.

U veseloj atmosferi deca su uživala u sunčanom danu obilazeći plastenike i polja na otvorenom,  saznala su i naučila koje biljke su prijatelji, zbog čega je u baštama značajno cveće, zašto zemljište pokrivamo folijom, kao i na koji način „oterati bube koje jedu povrće“ i „kako nahraniti biljke“.

Dečacima je pak najzanimljivije bilo demonstracija obrade zemljišta ručnom frezom, gde su se sa velikim ushićenjem i sami oprobali i dobro zabavili.

Šargarepa, kupus i jabuke bili su posluženi kao mini zakuska kojoj su se svi obradovali i tražili još, jer kako kažu „organsko je ipak slađe“.

S obzirom na radovanje i osmehe na dečijim licima izazvane celokupnim pristupom i objašnjem zašto je dobra organska poljoprivreda za nas i za prirodu, može se zaključiti da su upravo deca ta sa kojima treba najviše raditi i koji najlakše i najbrže shvataju koncept zdravog života, zdrave ishrane i očuvanja prirode koja nas okužuje.  

Centar za organsku proizvodnju će do kraja godine nastaviti sa aktivnostima namenjenim najmlađim članovima našeg društva.

(organiccentar.rs)