banner-image

Zaštitom porekla do većeg izvoza

“Vlada Repulike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će se potruditi da se preduzmu konkretne aktivnosti kako bi se maksimalno iskoristili resursi kojima sjenička oblast raspolaže. Ova oblast ima sve što je potrebno za uspešno bavljenje poljoprivredom, prvenstveno stočarstvom, odnosno uzgojem goveda i ovaca. Vredni ljudi, prirodno okruženje i tradicija garantuju uspeh u ovim oblastima“, rekla je danas u selu Dolići kod Sjenice, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. 

Ministarka je razgovarajući sa poljoprivrednicima ovog kraja o aktuelnim temama u oblasti poljoprivrede: stočarstvu, subvencijama, kreditiranju i vodosnabdevanju, istakla da su velike mogućnosti u proizvodnji i izvozu mesa, mleka i mlečnih proizvoda. 
Ona je istakla da na području Sjenice postoje i tri poljoprivredna i prehrambena proizvoda koja su registrovana imenom porekla: Sjenički ovčiji sir, Sjenički kravlji sir i Sjenička jagnjetina. 

„Cilj Ministarstva u ovoj oblasti je podizanje obima proizvodnje ovakvih proizvoda koji pripadaju proizvodima više cenovne kategorije i povećanje prihoda proizvođača koji ih proizvode. Proizvodi sa oznakom imena porekla mogu značajno da pomognu razvoj ruralnog turizma i značajno povećaju ukupni obim izvoza“, zaključila je Snežana Bogosavljević Bošković.