banner-image

Bogaroški:Pomažu paorima tako što im uskraćuju pravo licitacije

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški upitao je danas ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković kako misli da pomogne poljoprivrednicima, ako će najkvalitetniji deo zemljišta dati na 30 godina isključivo pravnim licima i njih isključiti iz svake mogućnosti da putem licitacije dođu do tog zemljišta.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da se Nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu ne predviđa prodaja zemlje strancima, već srpskom seljaku.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu kazao je za RTV da je, ako ministarka tvrdi da se godišnje izda samo 250 hiljada hektara zemlje, nejasno kako će pospešiti poljoprivredu ako direktnom pogodbom trećinu zemljišta da na 30 godina.

„Da li će ta pravna lica uzeti ono što niko nije hteo da licitira ili će uzeti ono što je do sada bilo predmet zakupa?“, rekao je Bogaroški.

On je ponovio da je neophodno na vreme napraviti zaštitne mehanizme u vezi sa prodajom zemlje i ocenio da ne treba dočekati početak septembra 2017. godine, kada će, u skladu sa potpisanim SSP, i strancima biti omogućeno da pod istim uslovima kao i državljani Srbije kupuju zemlju u Srbiji.

Komentarišući SSP, Bogaroški se složio da potpisano rešenje nije u interesu domaćih poljoprivrednika.

„Ali to nije opravdanje da oni koji su sada u mogućnosti tu grešku ne isprave tako što će propisati jasne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta i preduprediti probleme koji će nastati posle 1. septembra 2017. godine, umesto što ukazuju da je greška već učinjena bez ikakvog pokušaja da je isprave“, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.
Kako je rekao, ono što interesuje resorni pokrajinski sekretarijat i poljoprivrednike u Vojvodini je i šta će se to prodavati seljacima, kada se 30 odsto državne zemlje da na 30 godina.

„Snaga argumenata je na našoj strani. Ako će neko da glasa po difoltu samo zato što je to predlog ministarstva, onda će on i da bude izglasan, ali ako ukrštamo argumente, onda postoji prostor da se predlog povuče iz procedure i da se napiše normalan zakon“, naveo je Bogaroški.

SPS bio u Vladi koja je potpisala SSP

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu odgovorio je ministarki Bogosavljević Bošković (SPS) i na pitanje da li o prodaji zemljišta Srbije brinu isti oni koji su potpisali SSP i predvideli mogućnost prodaje zemljišta, odnosno isti oni koji su „pustili malog poljoprivrednika niz vodu“.

Branislav Bogaroški je podsetio da je stranka ministarke bila deo vlasti koja je potpisala SSP.

„Ako ćemo da se bavimo prošlosću, umesto da se bavimo budućnošću i rešavamo probleme, onda mogu da primetim da je i SPS bio deo Vlade koja je potisala SSP, tako da taj argument u ovom momentu uopšte nije relevantan“, poručio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

(RTV)