banner-image

Ministarstvo:Zakon sprečava javašluk na njivama

Ministarstvo poljoprivrede reagovalo je na tvrdnje da izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu mali poljoprivrednici neće imati zemlju za obrađivanje, ocenjujući da je oni već u velikoj meri nemaju, jer je „dugogodišnjom korupcijom i bezzakonjem na lokalnom nivou značajan deo najkvalitetnijeg zemljišta konstantno izdavan istim licima godinama unazad, odnosno nije ni izdavan, već je ostajao navodno neizlicitiran, da bi potom ta lica bespravno i uz prećutnu saglasnost nadležnih pojedinaca u lokalnim samoupravama, ulazila na polja i bez naknade ih obrađivala”.

Danas su se protiv izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu oglasili Pokrajinska vlada i neka poljoprivredna udruženja. U saopštenju Ministarstva ističe se da je prioritet svih prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine najurgentnije moguće saniranje svih posledica katastrofalno vođene agrarne politike u prethodnih petnaest godina.

Novim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, neodgovorne lokalne samouprave će ubuduće ostati bez sredstava iz budžeta Republike Srbije, dok će se po prvi put uvesti kazne za uzurpatore, a nelegalni usevi biti uništeni, navodi se u saopštenju.

– Po prvi put u istoriji, država je odlučila da deo svog poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup najugroženijoj grupi poljoprivrednika, malim proizvođačima. Svi koji u svom posedu imaju do 30 hektara, moći će da kupe na rate do 20 hektara državnog zemljišta na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj imaju prebivalište najmanje tri godine – piše u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u potpunosti demantuje navode da se izmenama zakona poljoprivredno zemljište prodaje stranim pravnim i fizičkim licima. Prodaja zemljišta stranim pravnim i fizičkim licima je apsolutno zabranjena kako po važećem zakonu, tako i prema Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Novim izmenama Zakona će isključivo državljani Republike Srbije koji su nosioci malog poljoprivrednog gazdinstva moći da kupe deo poljoprivrednog zemljišta.