banner-image

Za mlekare i mesare 50 miliona

„Ove godine ćemo uspeti da finansiramo 26 mini mlekara i mesara, što je bitno ne samo za to gazdinstvo koje će promeniti svoju proizvodnju, nego je bitno za naseljeno mesto gde će se taj kapacitet otvoriti“, izjavio je Branislav Bogaroški, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, uoči današnjeg uručivanja 26 ugovora korisnicima bespovratnih sredstava u ukupnoj vrednosti od 50 miliona dinara. Reč je o konkursu resornog sekretarijata u oblasti stočarstva, koji je namenjen opremanju mini mesara i mini mlekara.

„Već sada imamo pozitivne primere iz prakse, gde smo mi finansirali mlekare kapaciteta od hiljadu do hiljadu i po litara mleka, i koje su sada već na deset hiljada litara i koje mogu da pokriju potrebe za otkupom kod onih malih proizvođača koji nisu interesantni velikim sistemima. U pitanju su, uglavnom, tradicionalni proizvodi malo višeg stepena kvaliteta i to je vrsta robe koja nedostaje našem tržištu, koja ima svoju prođu i svoje kupce. Uveren sam da će sledeće godine moći da se uradi mnogo više po tom pitanju i da će se ići u pravcu pravljenja i brendiranja tipično vojvođanskih proizvoda, jer, da bi ste uopšte pričali o razvoju sela i ruralnom turizmu, prvo morate da ponudite nešto kvalitetno, a Vojvodina to ima. Samo treba malo truda da se ljudima pomogne i usmeri ih u dobrom pravcu“, kazao je Bogaroški ističući značaj doprinosa koji je u ovom poslu imao Poljoprivredni fakultet jer, kako je izjavio, „bez njih bi ovaj posao bio nemoguć“.

Potpredsednik Pokrajinske vlade uručio je korisnicima sredstava ugovore na Poljoprivrednom fakultetu, u prisustvu dekana ove visikoobrazovne institucije dr Nedeljka Tice i prof. dr Anke Popović- Vranješ, te korisnika sredstava iz prethodne godine, koji su izneli svoja pozitivna iskustva u okviru projekta koji su realizovali uz podršku ovog konkursa u prošlom ciklusu.