banner-image

Slabo se trguje paorskom robom

Ista meta, isto rastojanje, na relaciji prodavci-kupci na tržištu ratarskih kultura, logično se i tokom protekle nedelje reflektovalo na organizovanom robno-berzanskom tržištu. Zauzimanje čvrstih pozicija u kotacijama cena ponude i tražnje, gde je jaz interesa jednih i drugih i dalje cenovno prilično veliki, prouzrokovalo je da se i u nedelji za nama registruje promet od tek 474 tona, ukupne vrednosti 11.928.400,00 dinara. Podatak o skoro četvorostruko većem prometu, u odnosu na prethodnu nedelju je tek statistički, jer bi izveštavanje o rastu prometa od skoro 300 posto, spram ovako skromnih prometovanih količina, zvučalo suviše pretenciozno.

Koliko je teško približiti interese prodavaca i kupaca, potvrđuje i izuzetno visok stepen cenovne stabilnosti prisutan na našem tržištu već skoro mesec dana. Ipak se čini da na tržištu soje prodavci polako popuštaju, s obzirom da je u okvru istrgovanih 124 tona, postignuta prosečna ponderisana cena od 44,66 din/kg, sa PDV-om (40,60 din/kg, bez PDV-a), što je za nepunih 1 odsto niže nego prethodne nedelje.

Sa druge strane tržište kukuruza beleži suprotne tendencije. Nedelja je startovala cenom od 16,30 din/kg, bez PDV-a, a završila se cenom od 16,50 din/kg, bez PDV-a, što pojedinačno posmatrano predstavlja do sada najvišu cenu kukuruza ovogodišnjeg roda. U okviru prometovanih 300 tona, prosečna ponderisana nedeljna cena od 18,00 din/kg, sa PDV-om (16,36 din/kg, bez PDV-a), je zanemarljivo veća od mesečnog proseka, ali ipak beležimo rast od 0,73 odsto.

Tokom protekle nedelje, pšenicom se trgovalo u količini od 50 tona, po ceni od 19,80 din/kg, sa PDV-om (18,00 din/kg, bez PDV-a), što je tek za 0,55 odsto niže nego pre mesec dana.

PRODEX

Konsekventno cenovnoj stabilnosti i berzanski indeks se u prethodnih mesec dana kretao u uskom vrednosnom rasponu od 205,50 do 206,17 indeksnih poena, koliko iznosi danas. Ujedno njegova aktuelna indeksna vrednost je za 0,30 poena viša, u odnosu na prošli petak, zahvaljujući isključivo blagom rastu cene kukuruza

Produktna berza Novi Sad