banner-image

Ratarima od FAO plastenici od 2.000 evra

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu FAO isporučila je pet plastenika ćuprijskim poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu tokom prošlogodišnjih poplava.

Reč je o najmodernijim plastencima od pocinkovanih cevi sa duplom folijom koja ima UV zaštitu, dimenzija 20 puta osam metara, sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, a pojedinačna vrednost plastenika je oko 2.000 evra.

Pomoćnica predsednika opštine Ćuprija Jadranka Đorđević izjavila je novinarima da plastenici imaju garanciju tri godine. 

Porodica Milojević iz Krušara kod Ćuprije, koja se bavi povrtarskom proizvodnjom, dobila je plastenik. 

„Mi smo imali tri manja plastenika, a dva su bila potpuno uništena u poplavama. To su bili obični plastenici, a ovo je izuzetno kvalitetan koji ne bismo sami mogli da kupimo. Već za oko mesec dana rasadićemo zelenu salatu i crni luk, a u februaru paradajz i papriku, rekla je Slađana Milojević i dodala da se cela porodica bavi povrtarstvom i proizvode prodaje na pijaci. 

Jadranka Đorđević rekla je da se završio prvi krug pomoći poljoprivrednicima sa pravom na donaciju EU koja se sastoji od semenskog materijala i đubriva. 

„Korisnici su mogli da izaberu jedan od paketa, a to je 250 kilograma pšenice i 300 kilograma đubriva ili 200 kilograma ječma i 300 kilograma đubriva. Ostaje nam još raspodela košnica korisnicima koji su prijavili štetu u poplavama, kao i sadnica voća – šljiva, trešnja i višnja. Takođe ostaje još raspodela paketa stočne hrane u decembru“, rekla je Jadranka Đorđević. 

(B92)