banner-image

Počinje prodaja PIK-a Bečej, samo dvorac Dunđerskog ostaje

Posle četiri godine rada u stečaju i 230 dana u bankrotu, imovina „PIK Bečej“ će biti ponuđena na licitaciji zakazanoj za 17. decembar. Procenjena vrednost kapitala iznosi 85,5 miliona evra, što znači da će polovina od te sume, oko 42,7 miliona evra, biti početna cena na javnom nadmetanju za koje je, kako sada stvari stoje, zainteresovano sedam firmi iz zemlje i inostranstva.

Prodaja putem javnog nadmetanja obaviće se u kancelariji stečajnog upravnika na prvom spratu poslovne zgrade „PIK Bečej“ u Novosadskoj ulici broj 2 u Bečeju.

Na osnovu oglasa o prodaji, zainteresovani do 10. decembra treba da otkupe prodajnu dokumentaciju i mogu da razgledaju imovinu, u koju ne ulazi dvorac Bogdana Dunđerskog, koji je on zaveštao Matici srpskoj.

Istog dana je krajnji rok za uplatu depozita, odnosno dostavljanja prvoklasne bankarske garancije, u iznosu od nešto preko 17 mil EUR. Rok za predaju obrazaca prijave za učešće radi pravovremenog evdentiranja je 15. decembar.

– Dobro je što se PIK prodaje u celini kao pravno lice. Međutim, treba imati na umu da kupac nema obavezu da zadrži radnike, pošto kupuje samo imovinu – jasan je stečajni upravnik Pavel Severinji.

Otud i zebnja oko 1.400 „pikovaca“ i članova njihovih porodica. Predstavnik zaposlenih u Odboru poverilaca i, ujedno, predsednik sindikata „Nezavisnost“ Aleksandar Pešić kaže da je, načelno, dogovoreno s Vladom Srbije da se za tehnološki višak obezbedi socijalni program. Koji broj radnika će biti u toj kategoriji, znaće se tek po završetku kupovine.

Sudbina zaposlenih na određeno vreme je drugačija, jer se završava sezona rada i prestaje potreba za njihovim angažovanjem, a to znači da ugovori neće biti produženi i oni ostaju bez posla.

Od uzornog kombinata, jednog od najvećih i najuspešnijih u kompleksu agrara, na prostorima bivše Jugoslavije, privatizacije, tranzicije i ostale „cie“ učinile su da moćni „PIK Bečej“ kleca pred poveriocima, privrednim sudovima i da potpuno zavisi od potencijalnih kupaca.

(Dnevnik)