banner-image

Uzurpirano zemljište u Gakovu

Bivši radnici „Graničara“ iz Gakova i poljoprivrednici iz ovog mesta oterali su sa jedine neuzorane državne njive traktor koji je orao zemljište u ime neke firme iz Srbobrana. Pitaju se ko toleriše uzurpaciju.

Od 4.000 hektara državnog zemljišta koje je obrađivao „Graničar“ iz Gakova, više od dve trećine je prema rečima bivših radnika Graničara uzurpirano tako što je posejana semenska pšenica i ječam. Firma im je ostala dužna šest plata i povezivanje staža i ne znaju kako da se namire već da i oni uđu u posed državnih oranica. Pridružili su im se i poljoprivrednici kolji žive u Gakovu, jer kažu kada nije normalno da neko bez ikakvog prava uđe u firmu, zaposedne državnu zemlju i ne odgovara, a selo koje je živelo od zemlje i rada na njoj se gasi i nestaje.

„Ulazi se uz zemlju bez ikakvog prava, bez ikakvog papira, ja imam kući ženu i dete, treba da gledam kako se neko bogati na našoj zemlji. Mi smo odlučili da uđemo u posed, kako oni tako i mi“, kaže Danilo Kričko bivši radnik „Graničara“.

„Mi ako uđemo u posed, mi ćemo da platimo, oni ulaze kako hoće, i nikom ništa“, veli Željko Lisica, poljoprivrednik iz Gakova.

Državna zemlja u Gakovu godinama nije davana u zakup jer ju je „Graničar“ obrađivao, ali i tada su mnogi zemljoposednici koji imaju novca na razne načine obrađivali ove njive i „Graničaru“ davali mrvice. Sada kada je „Graničar“ pred gašenjem oni su nastavili da rade te njive bez licitacije.

(RTV)