banner-image

Svijetlo pivo ne može u Srbiju, svetlo može

Proizvođači piva u BIH susreću se sa velikim brojem prepreka pri izvozu na tržište regiona, a jedan od najupečatljivijih primera su necarinske barijere u Srbiji.

Reč je o tome da nije moguće izvesti „svijetlo“, već samo „svetlo“ pivo.

Glas Srpske piše da su izvozne barijere bile jedna od tema i na nedavnoj zajedničkoj sednici Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

Predstavnici Saveta ministara istakli su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić ostao zapanjen kada je čuo o kakvim je preprekama reč i obećao da će to pitanje biti rešeno. U Grupaciji proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su institucije Srbije početkom 2015. godine obavestile jednu pivaru iz BiH da je u skladu sa njihovim propisima na deklaraciji dozvoljeno označiti samo jednog uvoznika za Srbiju i da u slučaju postojanja više uvoznika za svakog mora imati posebnu deklaraciju. 

„Drugim rečima, nije dozvoljeno da na jednoj deklaraciji bude navedeno više od jednog uvoznika. Takođe, prilikom pokušaja izvoza u Srbiju pojavila se i jezička barijera u vezi sa deklaracijom piva kao „svijetlo“, odnosno „svetlo“. U Srbiji „svijetlo“ nije prihvaćeno“, istakli su u Grupaciji proizvođača piva. 

Pivara je morala postupiti na osnovu uputstava iz Srbije kako bi zadržala prisustvo na srpskom tržištu. 

„Rešavanje ova dva slučaja stvorilo je, međutim, dodatne troškove našoj pivari, koja je bila obavezna da promeni kompletno deklarisanje prilikom novog uvoza u Srbiju. Ti troškovi negativno utiču na konkurentnost naših pivara“, kazali su u Grupaciji proizvođača piva. 

Predstavnici pivarske industrije ističu da probleme ne predstavljaju samo barijere prilikom izvoza u Srbiju. Navode da pivarska industrija dugi niz godina posluje u izuzetno nepovoljnim uslovima i da je stopa uvoza piva izuzetno visoka, iako domaće pivare poseduju dovoljne kapacitete za snabdevanje tržišta. 

„Prilikom uvoza mnogih proizvoda dolazi do kršenja zakona u BiH, a domaće vlasti nisu reagovale kako bi u potpunosti bilo primenjivano postojeće zakonodavstvo. Praksa pojedinih velikih kompanija je da koriste transferne cene kako bi izbegle plaćanje PDV-a na punu vrednost uvezene robe na mestu ulaska u BiH, zatim neredovno uzimanje uzoraka za potrebe ispitivanja svakog uvoznog artikla, neprikazivanje stvarnog uvoznika svakog proizvoda, odnosno nemogućnost praćenja na koji je način proizvod stigao na tržište, te nepoštovanje skupa standarda u vezi sa deklarisanjem hrane“, naveli su u Grupaciji proizvođača piva. 

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije nisu odgovorili na pitanje da li će barijere sa kojima se susreću pivare iz BiH biti ukinute i kada se to može očekivati. 

(B92)