banner-image

Vojvodina rekla ne prodaji državnih njiva

Skupština Vojvodine usvojila je danas predloge šest amandmana na zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Pokrajinski poslanici time su republičkog parlamenta zatražili da ne prihvati predlog Vlade Srbije kojim se uvodi mogućnost prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i davanje u zakup na 30 godina.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da se apsolutno protivi prodaji poljoprivrednog zemljišta, te upozorio da predloženi zakon omogućava rasprodaju neobnovljivih resursa. Za ovu odluku glasali su su poslanici vladajuće koalicije DS, LSV i SVM, dok su protiv bili SNS i SPS.

Obrazlažući amandmane Pokrajinske vlade na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić, istakao je da predloženi amandmani predstavljaju kontinuitet politike Pokrajinske vlade u agraru.

„Amandmane smo predložili zbog toga što Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dovodi pod znak pitanja i pravo poljoprivrednika i prava budućih generacija. Takođe, dovodi pod znak pitanja i pravo naslednika koji u procesu restitucije pretenduju da dobiju poljoprivredno zemljište koje im je oduzeto u procesima nacionalizacije od 1945. do 1956. godine“, istakao je dr Bojan Pajtić u svom obraćanju na sednici Skupštine Vojvodine.

Pajtić je dodao da danas od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta samo na teritoriji pokrajine Vojvodine živi oko 50 hiljada stanovnika, a verovatno je slična situacija i u drugim delovima Srbije. Kao je naveo, to znači da između 10 i 14 hiljada domaćinstava u Vojvodini živi zahvaljujući zakupu poljoprivrednog zemljišta, živi zahvaljujući tome što su uzeli kredite da bi kupovali mehanizaciju kojom će to zemljište obrađivati.