banner-image

Janmat: Srbija prekršila SSP merama za mleko

Šef Sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije u Beogradu Frejk Janmat izjavio je danas da je Srbija usvajanjem zaštitnih mera prilikom uvoza mlečnih proizvoda i svinjskog mesa iz EU prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vlada Srbije nas je obavestila da će te mere biti na snazi do 31. decembra, kada će, kako očekujemo, prestati da važe, mada bi bilo bolje da se to dogodi ranije, rekao je Janmat.

Smanjite nivo aflatoksina u mleku

On je izjavio da je prošlog meseca u Srbiji podignut nivo dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku na 0,25 miligrama po kilograma, dok u EU važi maksimum od 0,05 miligrama.

„To stvara teškoće prilikom eventualnog izvoza mlečnih proizvoda u EU. Srpske kompanije moraju da dokažu da u njihovim proizvodima nivo aflatoksina ne prelazi 0,05 miligrama“, rekao je Janmat, uz poziv nadležnima u Srbiji da dozvoljeno prisustvo aflatoksina usklade sa EU.

„To bi trebalo da bude praćeno temeljitijim sistemom inspekcije i kontrole“, ocenio je Janmat.

On je izjavio da je EU i dalje najveći trgovinski partner Srbije.

„Za EU je vezano 69 odsto srpskog izvoza i 61 odsto srpskog uvoza. Skoro tri četvrtine direktnih stranih investicija u Srbiji dolaze iz EU“, naveo je Janmat.

Uz konstataciju da Srbija izlazi iz treće recesije u proteklih pet godina, Janmak je rekao da EU predviđa da će Srbija ove godine ostvariti ekonomski rast od 0,7 odsto.

(RTV)