banner-image

Četiri zemlje regiona zajedno unapređuju organsku proizvodnju

U Selenči, u Centru za organsku proizvodnju (COPS), potpisan je Memorandum o strateškom partnerstvu za razvoj organske proizvodnje u regionu. Dokument koji su potpisali COPS, Federacija proizvođača organskih proizvoda Makedonije, Centar za razvoj ekološkog preduzetništva Zagreb i Savez udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine, donesen je zarad jačanja saradnje i unapređenja ovog vida poljoprivrede.

-Cilj Memoranduma o strateškom parterstvu je jačanje saradnje stimulisanjem razmene znanja, ideja i informacija, promovisanje preduzetništva i obezbeđivanje pravne, ekonomske i socijalne sigurnosti u oblasti organske proizvodnje – naglasio je Jozef Gašparovski, predsednik COPS-a, organizacije koja je inicirala potpisivanje ovog dokumenta.

On je ukazao na to da organska proizvodnja u ovom delu Evrope ima značajan proizvodni i tržišni potencijal koji nije iskorišćen te da će se saradnjom organizacija iz četiri države lakše rešavati problemi u ovoj branši, počev od jačanja kompetencija proizvođača i konkurentnosti organskih proizvoda do kvalitetnije saradnje sa odgovarajućim institucijama u regionu i Evropskoj uniji.

Uz ocenu da je organska proizvodnja  jedan od najperspektivnijih proizvodnih sektora i da potražnja za ovim proizvodima raste, predsednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg kazao je da bi saradnja na regionalnom nivou, dogovorena Memorandumom,  trebalo da doprinese bržem razvoju ovog vida poljoprivrede i plasmanu na tržištu.

– Želimo da učvrstimo odnose i saradnju i kroz projektne aktivnosti.  Nastojimo da umrežimo proizvođače organske hrane kako bismo pospešili ovu proizvodnju i doprineli povećanju površina pod organskim proizvodima u celom regionu i boljem tržišnom pozicioniranju, kazao je Herceg iznevši podatak da  u zemljama regiona organska proizvodnja čini manje od procenta ukupne poljoprivredne proizvodnje, dok u zemljama EU, recimo u Austriji, ona zauzima oko 20 odsto.

U okviru dogovorenog partnerstva, udruženja iz Srbije, Makedonije, Hrvatske i BiH će učestvovati u obezbeđivanju sirovina, repromaterijala i energenata, donošenju novih i menjanju postojećih propisa i mera koje neposredno i posredno utiču na rad članova, sarađivaće sa državnim organima i regionalnim institucijama po pitanjima iz oblasti ekonomske i regionalne razvojne politike. Zadatak će im biti i da prate tehnološka dostignuća u svojim zemljama i inostranstvu od interesa za uspešan  rad  organskih proizvođača te da obezbede jedinstven informacioni sistem za članove, za njihove potrebe i potrebe kupaca njihovih proizvoda i korisnika njihovih usluga.

(Agrosmart)