banner-image

Paori sutra kreću traktorima na Beograd

Vojvođanska udruženja poljoprivrednika najavljuju za sutra, 24. novembar, u 10 časova, protestnu vožnju ka Beogradu, ako se u toku dana ne uvaže njihovi zahtevi vezani za izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu i smenu ministarke poljoprivrede.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri treba odmah povući i izraditi novi, ponavljaju vojvođanski paori, uz ocenu da će se davanjem prava prvenstva zakupa na period od 30 godina stranim i domaćim investitorima 30 odsto ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu nepovratno izgubiti.

-Ako ovakav zakon bude usvojen, porodična poljoprivredna gazdinstva će biti u potpunosti uništena i doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini gde se i nalazi 90 odsto obradivog državnog zemljišta. Ovim predlogom zakona ministaka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković dokazala je da ne brine o poljoprivrednim proizvođačima jer je dovela do diskriminacije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i zato tražimo njenu neopozivu ostavku – navodi se u saopštenju koje su vojvođanska udruženja poljoprivrednika poslala medijima nakon današnjeg zajedničkog sastanka. 

Kako je za Agrosmart rekao predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš, nekoliko vojvođanskih i udruženja iz Mačve se dogovorilo da organizuju protestnu vožnju. 

-Ne želimo pojedinačno da istupamo, nije vreme ni prilika za pojedinačnu promociju udruženja, važno je da se katastrofalni zakon povuče iz procedure i da se ovoj zemlji i njenim poljoprivrednicima ne nanesu gubici koji se više nikada ne mogu nadoknaditi – kazao je Kiš.