banner-image

Petar Matijević u Hrvatskoj kupio 1.500 hektara

Srpski biznismen Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa „Matijević“ kupio je dve poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj u čijem je posedu 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Kupovinom zadruga „Jankovci“ u Starim Jankovcima i „Negoslavci“ u istoimenom mestu u Vukovarsko – srijemskoj županiji Matijević je, kako je danas izjavio za „Agrosmart“, postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

-Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu – rekao je Matijević ne želeći da se izjašnjava o tome koliko ga je ovo preuzimanje koštalo.

Podsetimo, srpski „kralj mesa“, koji je sa oko 27.000 hektara obradive površine i najveći vlasnik oranica u Srbiji, pregovarao je o kupovini zadruga „Jankovci“ i „Negoslavci“ još pre dve godine sa većinskim vlasnikom ovih zadruga, biznismenom Enverom Moralićem, ali posao tada nije realizovan. Sada mu je pošlo za rukom da dođe do poljoprivrednog zemljišta koje u Hrvatskoj slovi za najkvalitetnije.

Uz njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu sa većinskim srpskim stanovništvom, kupio je i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu pomenutih zadruga.

Do sada je, kao što je poznato, srpski kapital u Hrvatskoj bio prisutan u manjoj meri nego što je hrvatski u Srbiji. Najveći hrvatski biznismen Ivica Todorić, vlasnik kompanije Agrokor, već deset godina posluje u Srbiji i gazduje zrenjaninskom industrijom ulja „Dijamant“, kompanijama „Idea“, „Frikom“, „Mivela“, Merkator-S, Superkartica… Do aprila ove godine pod njegovom kapom bio je i „Dijamant agrar“ sa 4.500 hektara u proizvodnim centrima „Bratstvo“, „Stajićevo“, „Rasadnik“ i „Planta“. Međutim, tih 4.500 hektara od njega je kupio Petar Matijević.