banner-image

Policija zaustavlja paore na protestnom putu ka Beogradu

Poljoprivrednici su danas iz nekoliko mesta u Vojvodini krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila i nije im dozvolila da nastave put.

Policija je paore zaustavila u Zrenjaninu, Zmajevu, Novoj Crnji, Kikindi, Sutjesci, Stajićevu

Poljoprivrednici su preko svojih udruženja juče objasnili da protestnom vožnjom nameravaju da iskažu nezadovoljstvo predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Radiotelevizija Vojvodine (RTV) je javila da je policija u Zmajevu, na izlasku iz sela, zaustavila više od 50 poljoprivrednika, koji su nakratko uspeli da probiju blokadu ali su potom ponovo blokirani.

RTV je javio da su poljoprivrednici sa 30 traktora iz Nove Crnje zaobišli policijsku blokadu vozeći traktore atarskim putem.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je za agenciju Beta da se nalazi sa kolegama na izlazu iz Žednika, a uskoro treba da se toj koloni priključe i poljoprivrednici iz Feketića i Bačke Topole, sa kojima će nastaviti put.

Kiš je naveo da im je cilj da dođu do Skupštine Srbije, gde će zatražiti da Predlog zakona bude povučen iz procedure i da se izradi novi jer je, prema njegovim rečima, sadašnji “toliko štetan da je primorao poljoprivrednike da izađu sa parolama: ‘Ne damo zemlju strancima i tajkunima’”.

“Ne možemo dopustiti da se 30 odsto zemlje koje mi obrađujemo da nekome ko ima puno para bez tendera i jasnih kriterijuma, pod izgovorom da će on unaprediti stočarstvo i podići konkurentnost. Naprotiv, to je čista obmana i od početka smo bili protiv toga”, rekao je Kiš.

Asocijacija poljoprivrednika i još desetak udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve najavili su juče da će danas u 10 sati krenuti u protestnu vožnju ka Beogradu, zbog nezadovoljstva predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Kiš je ponovio da poljoprivrednici traže povlačenje zakona iz skupštinske procedure kao i ostavku ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković.

Vožnju traktorima do Beograda 26. novembra zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu najavila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

MUP Srbije obavestio je juče poljoprivrednike da nije moguće da toliko traktora dođe u glavni grad, jer bi to paralisalo saobraćaj i ugrozilo prava građana na slobodno kretanje.

(Autonomija)