banner-image

Banatski paori zaustavljeni kod Čente

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo da određeni broj traktora u znak protesta uđe u Beograd, traktoristi kod Čente koju su pokušali da krenu sprečeni su od strane policije.

U potpunosti je blokiran saobraćaj na putu Zrenjanin – Beograd kod Čente, kao i saobraćaj preko mosta u Čenti.

Na ovoj deonici nalazi se oko 100 traktora poljoprivrednika iz Zrenjanina, Nove Crnje, Sečnja i Žitišta.

Traktoristi su pokusali da probiju blokadu i nastave put do Beograda međutim u tome ih je sprečio kordon policije i Žandarmerije.

Predsednik asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je danas da su poljoprivrednici koji su juče organizovali protestnu vožnju ka Beogradu i u tome bili sprečeni danas u 10 ponovo upalili svoje traktore.

Kiš je za RTV kazao da će paori svoju vožnju nastaviti u skladu sa zakonom i pravom na kretanje.

„Ukoliko nas policija u tome opet bude omela, to će verovatno dovesti do zatvaranja pojedinih delova puta, jer će policija nas sprečiti u kretanju i zatvoriti put, što će ugroziti i ostale učesnike u saobraćaju“, objasnio je Kiš.

On je najavio da će današnja vožnja biti masovnija i da će odziv poljoprivrednika biti mnogo veći.

„Danas će nam se pridružiti i svi oni koji su juče bili skeptični i koji su se danas oslobodili i svog straha i svoje sramote“, dodao je Kiš.

Kiš je naveo i da cilj protestne vožnje nije da traktori stignu u Beograd i provozaju se po tom gradu, već da se ka Beogradu krenulo simbolično, jer se tamo donosi zakon. Kako je rekao, cilj poljoprivrednika je povlačenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure.
On je istakao i da nadležni odbijaju komunikaciju sa poljoprivrednicima i da nije istina da su otvoreni za razgovor.

„To je saopšteno samo zbog javnosti. Mi smo im poziv uputili i mi smo na razgovore spremni, ali nam niko nije odgovorio i time su proizveli eskalaciju svega“, kazao je Kiš.
Komentarišući današnju protestnu vožnju traktora Lige paora, koju će u „pet do 12“ ispred Skupštine Srbije organizovati Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Miroslav Kiš je kazao da sa velikom pažnjom prate tu akciju.

„I nas interesuje kako će to izgledati i mi ćemo pratiti odakle će ti traktori doći i koji paori će ih voziti, ali pre svega, gde će se vratiti i kako će se ponašati, odnosno da li će se voditi interesima stranke ili interesima poljoprivrednika“, kazao je.

(RTV)