banner-image

Evo kako sačuvati limun do proleća

S obzirom na to da je limun suptropska biljka, osetljiva je na mraz i kod nas nije moguće držati je na otvorenom tokom cele godine. Tokom zimskog perioda potrebna je posebna zaštita od hladnoće, pa takođe je važno obezbediti dovoljno svetlosti, a ne možemo zanemariti ni štetočine koje su prisutne i u ovom hladnom periodu. 

Kako su fiziološki procesi u toku zime usporeni ne treba je često zalivati, tek toliko da se zemlja ne osuši. Limun traži izrazito puno svetla tokom cele godine, zbog toga najbolje bi bilo da je u zimskom periodu držimo što bliže izvoru svetlosti.

Temperatura čuvanja treba da je usklađena sa potrebama biljke, koje u ovo doba trebale bi da se kreću između 5-10ºC. Ako je prostorija toplija, potrebno je obezbediti i više svetla. Ne smemo zaboraviti da zbog velike razlike u temperaturi u zoni korena i u zoni listova dolazi do disbalansa u proizvodnji i potrebe hranive, što može rezultirati opadanjem listova, naročito ako je zemlja u saksiji vlažnija. Ovu grešku možemo ispraviti na taj način što saksiju ne stavljamo direktno na pod, već na neko pokretno postolje ili saksiju sa točkićima ili ispod saksije stavljamo izolacioni materijal (npr. stiropor, drvena daska). Bez obzira da li se radi o tradicionalnom načinu gerajnja ili o podnom grejanju izolacija ispod saksije je potrebna. Opadanje listova je dosta česta pojava kod limuna i uvek je rezultirano pogrešnim načinom nege. 

Tokom zimskih, hladnih meseci nije potrebno đubriti limun (od septembra do kraja februara).

Štetočine ne miruju ni tokom zimskog perioda. Pre nego što unosimo biljke treba ih detaljno pregledati i očistiti, ako je potrebno mogu se odstraniti i osušene grane i mogu se prorediti grane ako je biljka prebujna, da se probije više svetlosti. Tokom perioda koju biljka provede u zatvorenom prostoru važno je često provetravati.

Od štetočina najveći problem mogu predstavljati štitaste vaši. Njih dosta teško možemo suzbiti zbog velikog broja generacija i zbog preklapanja generacija. Naravno i ako je teška borba sa štitastim vašima nije nemoguće dobiti bitku. Najlakše je ako su biljke bez ploda, onda je najefikasnije ih zalivati rastvorom „actare“, s obzirom na to da se radi o zalivanju, a ne o prskanju, željeni rezultat ćemo sporije dobiti. 

PSS Bačka Topola