banner-image

Ministarka poljoprivrede: Tražićemo od Evrope izmene SSP

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da će Srbija od Evrospke komisije zatražiti prolongiranje roka definisanog Sporazumom o stabilizaicji i pridruživanju sa Evropskom unijom a kojim se predviđa obaveza Srbije da od 1. septembra 2017. godine omogući prodaju poljoprivrednog zemljišta i stranim državljanima.

U emisiji „Pravi ugao“ RTV-a ministarka je izjavila i da predloženi zakon o poljoprivrendom zemljištu ne omogućava prodaju zemlje strancima, te odbacila kritike poljoprivrednih udruženja i ocenila da su aktuelni protesti paora ispolitizovani.

„Imali smo u vidu SSP prilikom izrade zakona, jer nam to pravi dosta problema zbog loše ispregovaranih rokova. I mi ćemo razgovarati sa Evropskom komisijom i tražiti prolongiranje tog roka. Ovaj zakon je napravljen u korist malih poljoprivrednika kako bi se ojačali i bili spremniji za tržišnu utakmicu sa evropskim poljoprivrednicima“, istakla je ministarka.

Ona je kazala da je uvek spremna da razgovara sa poljoprivrednim proizvođačima, te da je to činila i prilikom izrade nacrta ovog zakona, te da upravo zato sumnja da su ovi protesti politički „jer su ta udruženja koja sad protestuju bila uključena u proces izrade zakona i mogli su da analiziraju svaki član i sučele svoja gledišta i interese“.

Snežana Bogosavljević Bošković ocenila je da je u tom procesu bilo dosta vremena da se ranije organizuju protesti i da se vidi da li zakon može da se popravi.

Ona je kazala da je zakon sad u skupštinskoj proceduri i u rukama poslanika „koji mogu da ga prihvate, ne prihvate ili menjaju“.

Ministarka tvrdi da predloženi zakon ne pruža mogućnost strancima da kupuju državno poljoprivredno zemljište Srbije, već samo domaćim poljoprivrednicima i to manjima, koji imaju do 30 hektara, a koji će moći da kupe do 20 heltara. To je, kako kaže, ušlo u zakon po zahtevima nekoliko poljoprivrednih udruženja.

A na pitanje da li je sasvim tačno da stranci ne mogu da dođu do zemlje u Srbiji, ako neko može da kupi neko preduzeće koje poseduje poljoprivredno zemljište, s obzirom da je to činjeno i do sad, ministarka je kazala da to nije predmet zakona o zemljištu, već procesa privatizacije koji je u nadležnosti Ministarstva privrede.

Ministarka je ocenila da su domaći poljoprivrednici, „oni pošteni i pravi“ dezinformisni i da su zato zabrinuti, a da su aktuelni protesti ispolitizovani „od onih ni koji su potpisali SSP“. Na primedbu da je i SPS bio u vladi koja je potpisala taj Sporazum, ona je kazala da u tom pogledu ne zamera nikom lično.

Upitana da li su diskriminišuće odredbe zakona koje omogućavaju da izdavanje do 30 odsto zemlje u svakoj opštini jednom zakupcu-firmi i direktnom pogodbom, Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da tu nema diskriminacije, već da je to predloženo zbog potrebe privlačenja investicija, kao i zbog toga što veliki deo poljoprivrednog zemljišta ostaje neiskorišćen.

„To mogu dobiti veliki investiroti, ali neće biti diskriminacije u tome ko će bit veliki investitor, jer tu mogu da se pojave i zadruge i udruženja“, rekla je ona.

Na pitanje kako će se osigurati da neko dođe u posed 30 posto zemljišta ispuni ono što se dogovori direktnom pogodbom, ministarka je rekla da će konačnu reč u tom pogledu imati lokalne samouprave, a na osnovu investicionog plana koji mora biti u skladu sa potrebama lokale samouprave.

Prema njenim rečima, posebno će se ceniti broj novih radnih mesta, kooperacija sa lokalnim poljoprivrednicima i doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Dodala je i da će biti formirana radna grupa koja će te biznis planove analizirati. Objasnila je da je odlučeno da to bude jedan investitor „jer oko toga bilo neslaganja i među poljoprivrednim udruženjima od kojih su neki mislil da time obezbeđuju bolji plasman za svoje proizvde, a drugi ne“.

Odbacila je teze da da se zakonom pripremi teren za nemački Tenis i za arapske investitore, kojima se eventualno obezbeđuju povlašćeni uslovi.

„Ne pripemamo teren za nekog poznatog, iako nam je dobrodošao svako ko može da unapredi poljoprivrednu proizvodnju“, rekla je ministarka.

(RTV)