banner-image

Pred Skupštinom traže izmene zakona o zemljištu

Ispred Skupštine Srbije u „pet do 12“ održana je protestna vožnja traktora vojvođanskih poljoprivrednika, u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), nezadovoljnih predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Oni su zatražili povlačenje zakona iz procedure, te poručili da će istrajati u svojim zahtevima.

LSV je, u ime vojvođanskih paora, danas predala zahtev da se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu povuče iz skupštinske procedure i pristupi pisanju novog zakona.

Ispred republičkog parlamenta bilo je parkiralo 11 traktora, a vojvođanske paore pozdravili su narodni poslanici LSV Nenad Čanak i Bojan Kostreš, kao i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković (SDPS). Traktori su došli pod policijskom pratnjom, ali nije bilo blokade saobraćaja ispred skupštine.

Lider LSV Nenad Čanak rekao je novinarima da je glavni razlog okupljanja paora ispred skupštine problem svih koji žive u Vojvodini i ne samo u toj pokrajini, a to je ideja da 30 odsto poljoprivrednog zemljištva bude, bez vidljivog kriterijuma, podeljeno nepoznatim ljudima.

„Tražimo povlačenje zakona iz skupštinske procedure i pisanje novog, koji bi trebao da bude početak konstruktivnog dijaloga onih koji žive od zemlje i onih koji odlučuju o tome šta će se sa tom zemljom dogoditi“, istakao je Čanak.

On je istakao da se LSV opredelio za institucionalni tip borbe, jer ne želi da napravi bilo kakav incident ili dovede u pitanje konstuktivnost dijaloga, smatrajući da se stvari još mogu dovesti u normalu kroz povlačenje zakona i da nema potrebe za dizanjem tenzija.

„Ovi ljudi su najbolje što Vojvodina ima i zaslužili su valjda da ih neko ovde, gde se donose odluke, primi, sasluša i posluša“, rekao je Čanak.

On je poručio da svi paori u ovom protestu imaju iste ciljeve, i oni koji su stiglu do parlamenta i oni koji su ostali iza blokada na putevima, te da su samo metode u realizaciji tih ciljeva različite.

„Vrlo je važno razumeti da postoje različiti metodi borbe za taj cilj, mi smo pribegli institucionalnom tipu borbe zbog toga što ne žeimo da napravimo bilo kakav incident ili bilo šta što bi dovelo u pitanje konstruktivnost dijaloga. Mislim da se još uvek stvari mogu dovesti u normalu kroz parlament, kroz povlačenje zakon i jednu normalnu demokratsku proceduru“, rekao je Čanak.

Napominjući da ne zna da li će biti kompromisa i da li ima volje da se zakon povuče, lider LSV smatra da je „očigledno u pitanju politička odluka i neki politički razlog, a koji ne zna“.

„Ukoliko ne bude dogovora, mi ćemo u svakom slučaju istrajati dok naši zahtevi ne budu prihvaćeni, a koji će biti oblici borbe, zavisi od toga na šta nas vlasti budu naterale“, rekao je Čanak, dodajući da je predloženi zakon „loše napisan i da se ne može popraviti“.

(Tanjug)