banner-image

CAPMV: Oni koji su skrojili zakon sad bi da ga pocepaju

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine (CAPMV), koja je, kao i brojna druga poljoprivredna udruženja učestvovala u radu na izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenjuje da se ovim dokumentom konačno uvodi red u raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

-Tokom velikog broja sastanaka, kako sa kolegama iz Vlade i Ministarstva poljoprivrede, tako i sa kolegama iz drugih udruženja poljoprivrednika, koji su učestvovali u pisanju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, usaglašeno je da se državna zemlja proda poljoprivrednim porodičnim gazdinstvima i to do 20 hektara maksimalno. CAPMV je bila isključiva po ovom pitanju i apsolutno nismo bili saglasni. Ovu inicijativu su podnela udruženja ratara i insistirala na njoj pod izgovorom da se pomaže malim i srednjim gazdinstvima. Sada ti isti su u protestima, jer nisu zadovoljni onim što su sami iskrojili ili im je neko rekao da to tako treba – navodi se u saopštenju CAPMV koje je potpisala Sanja Bugarski.

Stočari okupljeni u ovom udruženju naglašavaju da je za njih veoma bitno što je u zakonu posebna pažnja posvećena unapređenju njihovog statusa, davanjem mogućnosti da zakupljuje državno poljoprivredno zemljište po  prihvatljivim uslovima.

-Međutim, ono što je i najvažnije, a što se namerno zaboravlja, jeste da se ovim Zakonom konačno uvodi red u raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Najveći deo državnog zemljišta se nalazi u sivoj zoni, uzurpiran od lokalnih tajkuna, koji i sada motivišu ljude lažno predstavljajući sliku da su ugroženi mali poljoprivrednici i ratari i stočari. Obmanjujući njih pokušavaju da sačuvaju ono što nezakonito koriste i od čega se bogate. Ovaj zakon, upravo kroz svoje odredbe, uvodi red, kako u izdavanje zemlje u zakup, tako i u prodaju, gde su mali poljoprivrednici stavljeni u prvi plan i gde samo oni mogu da kupe državno poljoprivrdeno zemljište, da ojačaju i budu konkurentniji na tržištu – navodi se u saopštenju uz ocenu da svako ima pravo da protestvuje i iskaže svoje slaganje ili ne slaganje sa nekim zakonskim rešenje, ali „kada protesti brane napredak i rešavanje uzurpacije, nezakonito bogaćenje tajkuna i lokalnih moćnika, kada je politika važnija od boljitka naših poljoprivrednika, onda mi koji živimo od zemlje i koji jedini radimo svakog dana i po kiši i po suncu, i za Božić, imamo pravo da se sa njima ne slažemo i ne podržimo njihove proteste“.

Asocijacija veruje da su mala i srednja poljoprivredna gazdinsta nosilac razvoja srpske poljoprivrede, i da kao takva moraju da budu podržana. Zakon nije pravljen i rađen da nekom ispunjava muzičke želje, nego da uredi ovu oblast, jer ovo je državna zemlja, a ne nečije privatno vlasništvo, stoji u saopštenju.