banner-image

Kriminal na državnim njivama mogu razbiti Tenis i restitucija

Mreža za restituciju u Srbiji u potpunosti podržava potrebu da se nepodnošljivo stanje u korišćenju državnog poljoprivrednog zemljišta korenito promeni i konačno zavede red u gazdovanju ovom državnom svojinom.

-Kroz restituciju se taj proces odvija najefikasnije, ali uzimajući u obzir to da se potražuje samo mali deo nekada oduzete a danas državne svojine (oko 85.000 hektara), neophodne su i druge mere koje je predložio predsednik Vlade, a koje se ogledaju pre svega u dovođenju investitora sa novim tehnologijama, kao što je nemačka kompanija Tenis. U tom smislu najoštrije osuđujemo organizovane napade zaštitnika interesa tajkuna, koji se često kriju i iza samih zemljoradnika, i koji su spremni da sve učine kako bi postojeće stanje zadržali što duže – ukazuju u ovoj organizaciji.  

Ocenjuju da Nacrt izrađen u Upravi za poljoprivredno zemljište sadrži loša rešenja,  „koja više idu u pravcu još jednog ozakonjenja kriminala, a veoma malo, rešavanja problema“.

Umesto da snose odgovornost zbog izbegavanja popisa skoro 1,8 miliona hektara državnog poljoprivrednog i šumskog zemljišta, činjenice da više od polovine državne zemlje za koju Ministarstvo zna, je „neizdato“, Uprava za poljoprivredno zemljište koja je i najodgovornija za ovakvo stanje samovlasno i suprotno svojim nadležnostima preuzima ulogu pisca teksta izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ukazuju u Mreži.

-Od lošeg gazdovanja državnim poljoprivrednim zemljištem u privatne džepove lokalnih i krupnih tajkuna sliva se oko 180 miliona evra godišnje, umesto u budžete opština, AP i Republike. Da podsetimo, početkom godine, predstavnici Ministarstva pojloprivrede su stidljivo priznali gubitke od „petnaestak“ miliona evra, što je pre par dana naraslo po izjavama ministarke na „preko 110 miliona evra“.

Mreža za restituciju naglašava da se ovo katastrofalno stanje menja kroz dva paralelna i kompatibilna procesa – masovnu naturalnu restituciju i dovođenje prestižnih strateški važnih investitora. Oba procesa dovode do razbijanja postojećih kriminalnih monopola u poljoprivredi i uspostavljanja preko potrebnog tržišta.