banner-image

Ministarka zove na razgovor, protestanti ne uvažavaju poziv preko medija

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković pozvala je poljoprivrednike koji su nezadovoljni predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu da sutra ujutru dođu na razgovore u Ministarstvo poljoprivrede.

„Vidim da oni nisu dobro informisani o tome šta nosi zakon iako je objavljen na sajtu Skupštine Srbije“, kazala je Bogosavljević Bošković za TV B92.

Ministarka je navela da je iznenađena protestima, budući da su predstavnici poljoprivrednika učestvovali u izradi predloženih rešenja.

Prema njenim rečima, poljoprivrednici su bili svesni da se ne mogu ispuniti svačije želje, ali da je većina njihovih zahteva uvažena.

„Spremna sam da razgovaram i pogledam ih u oči. Oni moraju da kažu zbog čega traže povlačenje zakona“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je kazala da su investicije preko potrebne i da se nastojalo u tome da se omogući razvoj, i da poljoprivrednici, posebno mali imaju siguran plasman za svoje proizvode.
Bošković je kazala da neće biti zloupotreba i da predložena zakonska rešenja ne pružaju prostor za zloupotrebe.

„To je predlog koji je bio kompromisan i za one koji su bili za i za one koji su bili protiv investicija, pravili smo kompromisna rešenja“, kazala je ministarka.

Na pitanje da li tvrdnje opozicije da ovaj zakon „ide na ruku tajkunima“ imaju osnova, ona je kazala da to nije istina i da će vlada detaljnije pojedina pitanja rešiti kroz uredbe.

„Državno zemljište je državni resurs, vlada mora da da konačan sud, ne možemo mi kao ministarstvo da damo sud i odlučujemo“, kazala je.

Upitana o glavnim primedbama predstavnika asocijacija poljoprivrednika da će zakon pružiti mogućnost strancima od 2017. da kupe zemljište, Bošković je kazala da se zakon bavi sadašnjim problemima, a da ima vremena da se time bavimo.

„Pokušavamo da prolongiramo taj period i očekujemo da ćemo u tome uspeti. Jedino što se precizira kao prodaja jeste prodaja domaćem poljoprivredniku i definisani su kriterijumi za to, to je ono što smo razgovarali sa malim poljoprivrednicima i asocijacijama. Ja pozivam one koji su u protestuju da dođu i da im predočim šta su njihovi predstavnici sa nama pregovarali“, kazala je ministarka.

Radi se, prema njenim rečima, o važnom zakonu koji treba da uvede red u zemljišnu politiku i da zaštiti pre svega male poljoprivrednike.

Bošković je istakla da misli da su protesti politizovani i da su najviše protiv ovog zakona oni koji su bili najviše privilegovani do sada.
Oni su protiv uvođenja reda i uz njih pojedinici koji žele jeftine političke poene i sada šire dezinformacije na terenu, oni se sami prepoznaju, rekla je ministarka.

Asocijacija poljoprivrednika čeka poziv

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je večeras da poljoprivrednicima nije stigao nikakav zvaničan poziv za sastanak sa ministarkom poljoprivrede.

Miroslav Kiš je za RTV kazao da su se poljoprivredna udruženja do sada resornom ministarstvu obraćala zvanično i da očekuju takvu komunikaciju i od ministarke.

„Pa nećemo se valjda preko medije pozivati na sastanke i dogovarati? Pa da se posle ne zna ko zove, gde se ide, ko dolazi, ko je pozvan i slično“, kazao je Kiš.

On je rekao i da je današnji protest bio najmasovniji do sada.

„Uprkos tome što mnogi nisu odmakli dalje od svog dvorišta i sela zbog policije“, dodao je Kiš.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika je kazao da će paori i sutra u 10 časova krenuti u vožnju traktorima i poručio da je njihov zahtev da se Zakon o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu povuče iz procedure.

Klub 100P plus: 

– Ministarka je svojim izjavama u medijima da “ne razume zašto poljoprivrednici protestuju” apsolutno potvrdila opravdanost našeg zahteva da hitno podnese ostavku, poručio je Klub 100P plus. – Ovi protesti nemaju nikakve veze sa politikom, već sa opstankom srpskog seljaka, pa bio on “mali” ili “veliki”, bio on stočar ili ratar, bio poljoprivrednik sa juga ili sa severa Srbije. Klub je oduvek protiv ovakve podele poljoprivrednih proizvođača, koju su izmislili političari da bi zavadili seljake – postoje samo uspešni i neuspešni poljoprivrednici i sa opstankom srpskog sela.

Ovo udruženje ocenjuje da je priča o “velikim” investitorima i velikim investicijama je velika obmana šire javnosti, pošto ni dosadašnji “investitori” nisu ništa dobro doneli srpskoj privredi, poljoprivredi, a posebno ne srpskom seljaku. 

Nedopustivo je da na mestu savetnika za poljoprivredu Premijera Vlade Republike Srbije sedi osoba koja ne razume samu suštinu problema u našoj poljoprivredi, koja uporno govori o potrebi evrointegracije Srbije, a pri tome ne naglašava da se u Evropi, pa i u celom svetu, poljoprivredom bave porodična gazdinstva, a ne velike kompanije, naglašava Klub 100P plus.

(Tanjug, RTV, Agrosmart)