banner-image

Paori, tražite pare od države

Na ratare je apelovano da konkurišu za sredstva koja su dostupna Ministarstvu poljoprivrede, jer će ona ostati neiskorišćena ukoliko ne bude dovoljno zahteva.

„Poljoprivrednici, takođe, mogu iskoristiti subvencije iz pretpristupnih fondova EU, za koje mogu aplicirati projektnim rešenjima, a koja bi mogli da iskoriste za jačanje poljoprivrednih gazdinstva“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević.

On je istakao da će Srbija ove godine biti svetski lider u izvozu maline ukoliko se ispune sva očekivanja i da ta činjenica obavezuje da se učini sve kako bi to voće ispunilo zahteve kupaca na evropskom tržištu. 

Radošević je podsetio da su padavine ove godine napravile ogromne štete u ivanjičkom i ariljskom maligorju, kao i da je bilo poteškoća u funkcionisanju protivgradne zaštite. 

„Mali broj poljoprivrednika se opredelio za osiguranje svojih zasada i podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kako bi iskoristili mere kojima bi smanjili rizike. Čak i u najrazvijenijim zemljama sveta efikasnost protivgradne zaštite se kreće između 35 i 50 posto“, naveo je on. 

Državni sekretar smatra da čak, iako postoji dovoljan broj raketa u protivgradnim stanicama i strelci na svojim pozicijama, ne postoji stoprocentna zaštita od grada i da se osiguranjem useva i podizanjem protivgradnih mreža smanjuju rizici i omogućava stabilna proizvodnja.

(Tanjug)