banner-image

Srbija malinama osvojila svet

Srbija je u malo čemu prva u svetu, ali ove godine izbila je na prvo mesto u svetu po proizvodnji maline.

Sa oko 100.000 tona, koliko će do kraja 2015. da izveze, „potukla“ je dosadašnje lidere Poljsku i Čile. Prihod države od prodaje „crvenog zlata“ premašiće 250 miliona evra, pišu Novosti.

Ovo su, kako kaže Željko Radošević, državni serkretar u Ministarstvu poljoprivrede, podaci Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije. Kako ističe, samo je u prvih deset meseci izvezeno više od 80.000 tona zamrznute maline, koja je i po svom kvalitetu ispred konkurencije.

„Do sada je ostvaren devizni priliv od oko 200.000 evra. Ovogodišnja, rekordna, proizvodnja malina ne pamti se u proteklih 25 godina. Maline je ove godine bilo nešto više od 100.000 tona, a tek mali deo ostane u Srbiji. Srpska malina je cenjena u svetu, pa je najveći deo namenjen izvozu. Među najvećim uvoznicima smrznute maline su Belgija, Nemačka, Francuska i Skandinavija, dok su se otvorila nova tržišta u Japanu i Indiji. Svežu voćku prodajemo Austriji i Nemačkoj. Svakako, imamo dobre preduslove da lidersku poziciju zadržimo i u narednom periodu“, kaže Radošević za Novosti.

Prema zvaničnim podacima proizvodnja maline u Poljskoj ove godine je na nivou od oko 70.000 tona, dok je u Čileu veća od 45.000 tona. Ipak, Čile Srbiji nije konkurencija, jer je njihovo tržište usmereno najviše na Ameriku. Naši „protivnici“ su poljski uzgajivači malina.

„Ove godine su i proizvođači bili zadovoljni otkupnom cenom malina – više od 200 dinara za kilogram. Ministarstvo, preko poljoprivrednih sanitarnih službi, stalno organizuje tematske radionice, kako bi se podigao nivo agrotehnike u malinjacima, a samim tim povećao i prinos. Trudimo se da predupredimo sve probleme koji mogu da nastanu u samoj proizvodnji, kroz zaštitu i higijenu berbe. Država se trudi da pomogne sa novim zasadima i subvencijama za postavku sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, pa i osiguranja useva.“

Treba istaći da je švajcarska vlada preko svoje Agencije za razvoj i saradnju omogućila zaposlenje 347 mladih iz zapadne Srbije. Svako od njih, uz dobijena sredstva, zasadio je malinu na najmanje 15 ari, a pojedini hladnjačari već su potpisali ugovore sa mladim malinarima, pišu Novosti.