banner-image

Čekali da političari parkiraju traktore pa da dođu pred Skupštinu

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je danas da će u utorak, 1. decembra, organizovati protest ispred Skupštine Srbije zbog izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predsednik Upravnog odbora te asocijacije Jovica Jakšić rekao je agenciji Beta da oni nisu želeli da idu na protest koji je organizovala Liga socijaldemokrata Vojvodine u čevrtak ispred parlamenta i da protest organizuju samostalno.

„Mi ne učestvujemo u protestu koji organizuju političke partije. Mi smo organizacija za sebe koja ima svoj Upravni odbor i odluke UO se poštuju“, rekao je Jakšić.

Asocijacija poljoprivrednika se protivi članu zakona koji poljoprivrednim gazdinstvima, koja imaju u vlasništvu do 30 hektara zemljište, omogućava kupovinu državnog zemljišta do 20 hektara, jer u njemu „ne vidi sigurnost“ da će prvo zemljište biti ponuđeno porodičnim gazdinstvima, rekao je Jakšić.

„Nama je interes kupovina poljoprivrednog zemljišta, a u samom zakonu nismo prepoznali da postoji neka sigurnost pri kupovini tog. Tražimo da prvo prodaju nama zemlju pa investitorima“, rekao je Jakšić.

On je naveo da je asocijalcija nezadovoljna davanjima iz budžeta za poljoprivredu, odnosno time što se ne radi ništa da se on poveća, iako je MMF odborio povećanje budžeta za tu granu. Asocijacija zahteva i da poljoprivrednici učestvuju u savetima za poljoprivredu na nivou lokalnih samouprava, a da ne budu politički vezani za neku partiju, rekao je Jakšić.

„Poljoprivrednici koji najbolje znaju kakva je situacija na terenu bili bi u tim savetima od velike pomoći“, dodao je on.

Jakšić je najavio da će predstavnici asocijacije doći ispred parlamenta sa nekoliko traktora u 10.00 časova i da će svoje zahteve uručiti predstavnicima skupštine.

Blokade kod Čente

Više od 150 traktora stoji u koloni ispred mosta gde su zaustavljeni kada su krenuli u Beograd.

Stav paora je i dalje isti, poručuju da se neće vratiti kući dok predlog zakona ne bude povučen iz procedure.

Najavljuju da im se pridružuju paori iz još nekoliko gradova u Banatu.

Inače se saobraćaj propušta naizmenično, prekidi se dešavaju samo kada paori upale traktore i pokušaju da nastave put za Beograd, tada policija potpuno blokira saobraćaj.