banner-image

Poljoprivreda će na svetskoj pijaci zaraditi više nego lane

Još je rano za izvođenje računice koliko smo u ovoj godini zaradili na svetskoj pijaci, ali očekuje se da izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2015. kao i suficit izraženi u evrima, budu iznad vrednosti ostvarenih u prošloj godini.

Poredivši prvih devet meseci ove i prethodne godine, izvoz u vrednosti od 1.929,5 miliona evra, za 19,5 odsto je viši od izvoza ostvarenog za prvih devet meseci 2014. godine (1.614,6 miliona evra), a ostvareni suficit u iznosu od 986,4 miliona evra, 41 odsto je viši od ostvarenog za prvih devet mesci 2014. godine (699,6 miliona evra).

Učešće poljoprivrede u ukupnom izvozu Republike Srbije povećano je sa 19,4 odsto na 21,4 odsto, a uvoza smanjeno sa 8 odsto na 7,8 odsto

-Suša tokom letnjih meseci nije značajno uticala na izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2015. godini. Imajući u vidu da je proizvodnja mnogo veća od potreba domaćeg tržišta ne očekuje se značajniji pad izvoza ni u 2016. godini – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. 

Podsećaju na to da se najveći obim trgovine obavlja po preferencijalnim uslovima kakav Srbija ima u primeni SSP sa EU te regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, Sporazum o slobodnoj trgovini sa EFTA državama i bilatrealne sporazume sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom, u Ministarstvu kažu da se to oslikava i na spoljnu trgovinu.

Najveće vrednosti realizuju se u trgovini sa Evropskom unijom – oko 50 odsto izvoza i preko 60 odsto ukupnog uvoza, zatim sa CEFTA oko 33 odsto izvoza i oko 12 odsto uvoza, dok izvoz za ostale države iznosi oko 20 odsto. Od 2013. godine, izvoz u Rusku Federaciju značajno raste te je dostigao učešće u ukupnom izvozu od blizu 10 odsto.

Rangirano po vrednosi izvoza, najveći izvoz ostvarile su grupe proizvoda: povrće i voće (smrznute maline), žitarice i proizvodi na bazi žitarica (kukuruz), duvan i proizvodi od duvana, pića i čvrste biljne masti i ulja, sirovo i rafinisano (suncokretovo i sojino ulje). 

Po vrednosti suficita, najveći suficit ostvarile su grupe proizvoda koje su najznačajnije po vrednosti izvoza: žitarice i proizvodi na bazi žitarica, povrće i voće, pića, duvan i proizvodi od duvana i čvrste biljne masti i ulja, sirova i rafinisana.